Književnost

Preminuo prevodilac Andrej Bazilevski

Preminuo prevodilac Andrej Bazilevski
Foto: N.N. | Preminuo prevodilac Andrej Bazilevski

​U Moskvi je preminuo član Udruženja Adligat, književnik i jedan od najznačajnijih prevodilaca sa srpskog na ruski jezik Andrej Bazilevski, rečeno je Tanjugu u Adligatu.

Bazilevski je bio doktor filoloških nauka i saradnik Instituta za svjetsku književnost "Maksim Gorki" Ruske akademije nauka.

On je bio i sastavljač i prevodilac tri kapitalna djela: najveće na svijetu antologije srpske poezije s više od tri hiljade strana, trotomne "Antologije srpskog pesništva XX veka" od Laze Kostića do danas, dvojezične antologije "Srpski pesnici XX veka" i izuzetno obimnog antologijskog izbora srpskog pjesništva djeci i o djeci "Knjiga radosti".

Bio je jedan od najposvećenijih i najmarljivijih prevodilaca srpske poezije. Sam je preveo više od pet hiljada srpskih pjesama na ruski jezik. Čak se i teško bolestan borio danonoćno prevodeći i pripremajući priloge za "Srpsko-ruski krug".

Bazilevski je bio urednik "Slovenske biblioteke" i "Srpsko-ruske poetske biblioteke" moskovske izdavačke kuće "Vahazar", te almanaha "Srpsko-ruski krug" koji izlazi od 2010. godine.

Objavio je knjige stihova "Tačka", "Kako ono beše", "Gospodine Haos", "Na kraju zime", "Jednom i zauvek" i "Nestvarno vreme".

Udruženju Adligat Bazilevski je odlučio da pokloni biblioteku svojih roditelja. Bio je čest gost Muzeja srpske književnosti i Muzeja knjige i putovanja koji su otvoreni u okviru ovog udruženja.

Rastao je bez oca, kao jedino dijete svoje majke, koja je takođe bila filolog.

Godinama je prevodio poljsku poeziju, a onda su on i majka jednog dana zajedno gledali televizijski prilog bobmbardovanja Srbije.

Majka mu je tad rekla: "Vrijeme je da pređeš na Srbe". Namjeravao je da priredi neveliku antologiju srpske poezije, ali je ubrzo utonuo u okean srpskog pesništva. U tom okeanu ga je zatekla i smrt.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije