Književnost

Preminuo slovenački pisac Ciril Zlobec

Preminuo slovenački pisac Ciril Zlobec
Foto: Ilustracija | Preminuo slovenački pisac Ciril Zlobec
Agencije

U Ljubljani je u 94. godini umro slovenački pjesnik, prevodilac i publicista, urednik, novinar i političar Ciril Zlobec, javio je "Radio Slovenija".

Pisao je lirske, emotivne pjesme i nagrađivan je za svoje djelo. Između ostalog, dobio je Tomšičevu, Župančičevu i Veroniku nagradu, a 1982. godine i Prešernovu.

Prve pjesme objavio je 4. jula 1945. godine za vrijeme rata, a 1953. inspirisao je slovenačku javnost pjesničkom zbirkom Pesmi štirih (Pjesme četvorice), koju je objavio zajedno sa još tri giganta moderne domaće poezije Tone Pavček, Janez Menart i Kajetan Kovič.Kolekcija je imala nekoliko reprinta i poslužila je kao izuzetan dokaz interkonekcije četiri tako različita pjesnika, ujedinjena kao jedan u jednu. 

Posljednji od antologijskog kvarteta bio je oproštaj od Zlobeca. Janez Menart umro 2004. godine, Tone Pavček 2011. i Kajetan Kovič tri godine kasnije. 

Ciril Zlobec rođen je kao sedmo dijete. Osnovnu školu je pohađao u selu Avber, gimnaziju u Gorici i Kopru. Iz Gimnazije je isključen 1941. 

Bio je u partizanima, a potom nastavio studije u Ljubljani. Bio je urednik Radio Ljubljane od 1969-72, a od 1972. urednik redakcije kulturno-umetničkog programa Radio Ljubljana. 

Poznat je i kao prevodilac Dantea, Leopardia, Kardučia, Montala, Ungaretia, Kvazimoda. 

Sa srpskog na slovenački preveo je Daviča i Popu. Tri decenije bio je glavni urednik književne revije Sodobnost. 

Zlobec je bio od 1985. dopisni član, odnosno vanredni i od 1999. redovni član Slovenačke akademije nauka i umjetnosti. 

Takođe je bio član Hrvatske akademije nauke i umjetnosti i član Evropske akademije nauka i umjetnosti sa sjedištem u Salcburgu i Mediteranske akademije u Napulju.

Zlobec je napisao više zbirki pripovjedaka i dva romana. Posljednja Zlobecova knjiga objavljena je 1992. pod naslovom "Lijepo je biti Slovenac, ali nije lako" (Lepo je biti Slovenec, ni pa lahko.) 

Zlobec je za prevođenje dobio, pored drugih, nagrade Euđeno Montale, a 2014. godine nagradu Bosanski stećak, dok je Jaša nagradu dobio posmrtno. 

Bio je počasni građanin Ljubljane i počasni doktor Univerziteta u Kopru. Do 1992. bio je član Predsjedništva Republike Slovenije.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije