Književnost

Prezentacija umjetničke knjige "Amerika" Nenada Maleševića u MSU RS

Prezentacija umjetničke knjige "Amerika" Nenada Maleševića u MSU RS
Foto: Ustupljena fotografija | Prezentacija umjetničke knjige "Amerika" Nenada Maleševića u MSU RS

BANJALUKA - Umjetnička knjiga "Amerika" autora Nenada Maleševića biće predstavljena u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske (MSU RS) 10. novembra od 19 časova.

Specifična umjentička knjiga, kako je saopšteno iz MSU RS, nastala je kroz njegovo lično iskustvo tokom boravka u Americi koji je bio sastavni dio rada u okviru umjetničkih doktorskih studija na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu.

Knjiga predstavlja posebno izdanje Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske priređeno u manjem tiražu od 200 knjiga, a svaka knjiga je jedinstvena, posebno numerisana, na čijim koricama se nalazi unikatan autorski otisak - grafika izrađena u visokoj štampi (linorez) što svakom primjerku knjige daje dodatnu vrijednost i autentičnost.

"Rukopis se gradi oko Fukoovih, Agambenovih, Šmitovih, Delezovih i Gatarijevih, i drugih diskursa poznatih fiolozofa, dijelom kao naučni govor i praktikum opštih mjesta, a dijelom kao poetsko pismo, bliže solilokvijumu i ispovijesti nego naučnoj raspravi. Sve ove nedoumice Malešević započinje pitanjem: 'Šta je Amerika meni (što nije bila Kafki)?'", navedeno je u saopštenju.

Knjiga je povezana sa istoimenom instalacijom koju je umjetnik predstavio u galeriji Reflektor u Užicu tokom 2019. godine, a koja obuhvata tri fotografije, hiljadu crteža i jednu poštansku marku.

Serija crteža je započeta 2015. godine i sadrži deset knjiga, odnosno svezaka, a motiv je skulptura nadomak Njujorka (na Ostrvu slobode) poznata kao Kip slobode, koja se nalazi kao unikatan otisak na svakoj naslovnici knjige.

Na promociji knjige "Amerika" govoriće direkotrica MSU RS dr Sarita Vujković, prof. dr Radoš Antonijević, dekan Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu koji je recenzent knjige i autor Nenad Malešević.

O umjetniku

Nenad Malešević je rođen u Sarajevu 1981. godine. Diplomirao je na Smjeru za grafiku Akademije umjetnosti u Banjaluci, a magistrirao na Grupi za teoriju umetnosti i medija Interdisciplinarnih studija Univerziteta umetnosti u Beogradu. Doktorirao je na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu 2019. godine. Bio je stipendista Njemačke službe za akademsku razmjenu (DAAD, 2006). Imao je samostalne izložbe u Galeriji Gradac Raška, Goethe-Institut-u, Galeriji Artget i Galeriji Doma kulture Studentski grad u Beogradu, Galeriji Reflektor u Užicu, Gradskoj galeriji Požega, Savremenoj galeriji Subotica, Photon Gallery u Ljubljani, Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske, Izložbeno prodajni salon MSU Republike Srpske, Kulturni centar Banski dvor u Banjaluci i Galerija Dupleks u Sarajevu (sa Miodragom Manojlovićem).

Učestvovao je na grupnim izložbama i festivalima u BiH, Srbiji, Hrvatskoj, Crnoj Gori, Francuskoj, Italiji i Holandiji. Objavio je knjige "Lekcije o dizajnu" (Užice, 2023) i "Amerika" (Banjaluka, 2023).

Nastavnik je Računarskog fakulteta u Beogradu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije