Književnost

Priče o pravoslavlju, tradiciji i ljubavi pred trebinjskom publikom

Priče o pravoslavlju, tradiciji i ljubavi pred trebinjskom publikom
Foto: N.N. | Priče o pravoslavlju, tradiciji i ljubavi pred trebinjskom publikom

TREBINJE - Na književnoj večeri u Kulturnom centru u Trebinju promovisane su dvije knjige Kraljevčanke Maje Kovačević i roman spisateljice Ljiljane Rašević Vidojević iz Foče, koja promociji nije prisustvovala zbog bolesti.

Kovačevićeva, po zanimanju novinar i publicista, samohrana je majka jedanaestoro djece, koja svoju djecu odgaja na srpskoj tradiciji i to tako što za njih piše knjige i kroz njih ih uči pravoslavnoj duhovnosti.

"Moje tri knjige su nastale iz želje da se pred decom nađu priče o našim svecima i junacima značajnim za naš narod, kako bismo ih otrgnuli od zaborava i sačuvali svoj identitet, pa se ja i u knjigama, ali i inače u životu, borim za opstanak tradicionalnih porodičnih vrednosti u srpskom narodu", kazala je Kovačevićeva.

Svoju prvu knjigu, "Sveta Anastasija Srpska", promovisala je prošle godine takođe u Kulturnom centru u Trebinju. To je ujedno bila i knjiga koja joj je dala ideju da pokrene ediciju knjiga koje će se baviti srpskim svecima i ljudima značajnim za srpski narod, te su nastala još dva njena djela - "Sveta Petka" i "Blagoslovi patrijarha Pavla", o kojima je govorila na književnoj večeri.

Navodi da je knjiga o blaženopočivšem patrijarhu Pavlu nastala kao znak blagodarnosti za utjehu njoj i djeci u teškim trenucima kroz koje su prolazili nakon smrti njenog supruga i oca njene djece, te da će naredna knjiga biti posvećena Milunki Savić, velikoj srpskoj heroini koja ne smije biti zaboravljena.

Trebinjskoj publici predstavljen je i novi roman Ljiljane Rašević Vidojević, "Miris fočanskih ruža", koji je, kako je na promociji rekao kulturni radnik Kočo Govedarica, ljubavni roman koji je ujedno istorijski i porodični roman te hronika.

"Ovo je i roman-rijeka, jer je romansijerka uspjela da svoju zamisao i simboliku prenese u način pripovijedanja, gdje se pritoke ulijevaju u rijeke baš kao što se u njenoj prozi rukavci pričanja ulijevaju u glavnu priču", rekao je Govedarica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije