Književnost

Priređena nova zvučna knjiga "Bajke u polju sumraka"

Priređena nova zvučna knjiga "Bajke u polju sumraka"
Foto: Srna | Priređena nova zvučna knjiga "Bajke u polju sumraka"

ISTOČNO SARAJEVO - Studio za kreativno pisanje, scensku produkciju i režiju "Teatrolog" pripremio je novu zvučnu knjigu "Bajke u polju sumraka", koja se sastoji od šest originalnih priča čiji su autori polaznici ovog studija iz Istočnog Sarajeva.

Osnivač studija "Teatrolog" Zoran Todorović rekao je da kao priređivač nije imao potrebu za većim intervencijama, dok su selekciju obavili autori.

"Zahvaljujući njima sedmoro, pred slušaocima je šest originalnih priča komponovanih na četiri zajednička parametra u širem konceptualnom smislu", naveo je za Srnu Todorović, koji je po struci teatrolog.

Todorović smatra da će slušalac, odnosno čitalac, prilikom preslušavanja priča, prepoznati vlastite slutnje ili strahove.

"Univerzalnost motiva koje oni vješto uklapaju sa individualnim doživljajem fantastičnog, nadrealnog, tradicionalno-mitološkog i, na kraju, realnog, motivisaće čitaoca da presluša kompletnu zbirku. Svaki autor je dao lični pečat, pa je svaka priča početna i ekranizacija za sebe. Prozni narativ ove zbirke se lako može tumačiti i kao filmski narativ", istakao je Todorović.

On je naglasio da autori nose sa sobom bogat svijet ličnog iskustva i sadržajnosti ličnih afiniteta prema filmskoj umjetnosti u širem smislu, te da su samouvjereno i zrelo pronašli vlastite šablone po kojima su projektovali lične male svijetove.

"To je svijet straha, beznađa, postapokaliptični, koji može, i možda će biti, svijet alternativne stvarnosti. Zatim svijet ljubavi, prijateljstva, moralnih vrijednosti, nadnaravnih sila koje nas pomjeraju izvan okvira poznatog, teškog življenja i brzog umiranja. Konceptualni sukobi autora sa vlastitim čulima. To su, na kraju krajeva, svjetovi koji se povremeno meškolje u mislima svih nas", smatra Todorović.

On je rekao da je po završetku i objavljivanju radio-drama i minijatura pod nazivom "Četiri slike traže slušaoca" shvatio da mora da nastavi da piše i dalje, prvenstveno iz zadovoljstva.

"Prvi i najveći izazov bila je ideja o kome ili čemu pisati. Najlakše bi bilo da sam odmah izabrao elemente u skladu sa mojim ličnim interesovanjima koji su, svakako, većinski dio mog života. Dakle, fantastika u širem smislu i mitologija", naveo je Todorović.

On je napomenuo da su autori već stekli iskustvo u pisanju kratke prozne forme, što sami, što kroz rad u studiju "Teatrolog", pa se kvalitet počeo izdvajati sam po sebi.

Todorović je istakao da je u posljednjih 20 godina postao ljubitelj, ali i poznavalac popularne savremene književnosti, koja u sebi objedinjuje više /ne/srodnih žanrova, odnosno podžanrova.

"Nema potrebe da pretjerano ulazimo u analizu najpopularnijih žanrova koji su dominantno prisutni na našim prostorima. Prosječan čitalac, uslovno rečeno, najviše uživa u ljubavnim i porodičnim pričama, ratnim i poslijeratnim temama, motivisanim blogerima koji se prečesto nazivaju književnicima, stihovima koje danas svako ima pravo da piše i objavljuje kao zbirku poezije. Zbog svega toga sam osjetio potrebu za nekim drugim stvarima koje papir trpi", ukazao je Todorović koji je priredio novu zvučnu knjigu, namijenjenu prvenstveno slijepim i slabovidim.

Prema njegovim riječima, studio "Teatrolog" je opet postao mjesto na kojem se stvara nešto originalno ili drugačije.

"Postavlja se pitanje koliko je naših sugrađana imalo priliku čitati ili, u ovom slučaju, slušati neku domaću, istočnosarajevsko-sarajevsku, regionalnu priču koja u sebi sadrži elemente naučne fantastike, horora i slovenske mitologije", kaže Todorović, izrazivši nadu da će knjiga uskoro biti objavljena.

Prvi studio za kreativno pisanje, scensku produkciju i režiju "Teatrolog" iz Istočnog Sarajeva, koji je sa radom počeo početkom 2017. godine, otvoren je za saradnju sa svima koji imaju interesovanje za književnu i pozorišnu umjetnost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije