Književnost

Priznanja čuvaju sjećanja na književne velikane

Priznanja čuvaju sjećanja na književne velikane
Foto: N.N. | Priznanja čuvaju sjećanja na književne velikane

BANJALUKA - Nagrade "Đuro Damjanović" i "Stanko Rakita" predstavnici Udruženja književnika Republike Srpske, Podružnice Banjaluka, uručili su laureatima u ponedjeljak uveče u Vijećnici kulturnog centra Banski dvor.

Riječ je o nagradama za 2019. godinu i već duže vrijeme poznato je da je laureat nagrade "Đuro Damjanović" Aćim Todorović te da je nagrada "Stanko Rakita" na ravne časti pripala pjesnicima Stevki Kozić Preradović i Vidu Vicku Vukeliću, ali uručenje je nekoliko puta odgađano zbog situacije sa pandemijom virusa korona.

Todorović je nagrađen za knjigu "Duša mirotoči", a koliko za njega znači priznanje sa imenom Đure Damjanovića, govorio je za "Nezavisne".

"Nagrada 'Đuro Damjanović' za mene mnogo znači iz više razloga. Prvi je razlog, naravno, što je to jedan od naših pjesnika koji je sa Zmijanja, a kad kažem sa Zmijanja, onda se podrazumijeva da je sljedbenik Petra Kočića i svih onih kvalitetnih pisaca koji su iz Krajine dali svoj doprinos srpskom identitetu i nacionalnoj biti koju su Srbi kroz vijekove njegovali težeći ka slobodi", ističe Todorović. On dodaje da je Damjanović bio boem, čovjek koji je odlično pisao poeziju i prozu i, na kraju krajeva, ono što je najvažnije, iza njega su ostale poruke koje bi trebalo da mladi ljudi iz Republike Srpske, pa i cjelokupne čitalačke javnosti ovog prostora, njeguju i prate. Posebna radost za njega, kako ističe, jeste što je priznanje dodijeljeno nakon nekoliko godina ćutanja o nagradi sa imenom Đure Damjanovića, a čast što je postao njen treći laureat poslije imena kao što su Predrag Gugo Lazarević i Rajko Petrov Nogo.

Priznanje "Stanko Rakita" takođe nije dodjeljivano nekoliko godina, ali na inicijativu Udruženja književnika Republike Srpske došlo je do obnove i ovog značajnog priznanja koje je Stevki Kozić Preradović pripalo za knjigu poezije za djecu "Dijete u kompjuteru", a Vidu Vicku Vukeliću za knjigu poezije za djecu "Zoo svet za pet".

"U knjizi je sadržano djetinjstvo Banjaluke u proteklih 50 godina, recimo, od zemljotresa 1969. godine do današnjih dana. Ako malo pažljivije čitate, vidjećete da dvije uvodne pjesme govore o djetinjstvu nekad i o djetinjstvu ovog vremena. Ovovremeno dijete je i dalo naslov knjizi, jer mi ne samo što nemamo djece i što zatvaramo škole u našim lijepim krajevima, nego i tu djecu koju rodimo vrlo brzo istrgnemo iz zagrljaja najbližih i šaljemo kojekuda da bi ih ubrzo njihovi roditelji posmatrali kroz sprave maštajući o ljepotama koje su prošle", kazala je Stveka Kozić Preradović ranije "Nezavisnim" o nagrađenoj knjizi.

Sa druge strane, o samoj nagradi "Stanko Rakita" govorio je Vukelić.

"Ja sam jednom napisao da mi je najveća nagrada za poeziju ta što mi je Gospod dao taj dar da se njome bavim. Ali, da ne budem nadobudan, ova nagrada mi je značajna iz dva razloga. Prvi je što sam kao dječak čitao i držao ispod jastuka Rakitinu knjigu 'Radoznali dječak'. Pronašao sam sebe u tom radoznalom dječaku, jer je moja knjiga 'Zoo svet za pet' zapravo ostvarenje mog dječačkog sna koji je proizašao iz radoznalosti. Drugi je što ova nagrada nosi ime jednog od najvećih srpskih stvaralaca za djecu", ističe Vukeluić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije