Književnost

"Prljača 2022" okuplja pjesnike iz regiona

"Prljača 2022" okuplja pjesnike iz regiona
Foto: N.N. | "Prljača 2022" okuplja pjesnike iz regiona

DERVENTA - U Derventi će sutra biti održani 21. Međunarodni ilindanski pjesnički susreti "Prljača 2022", u organizaciji Srpskog književnog kluba "Vihor" iz ovog grada, a na kojim su učešće potvrdili pjesnici iz regiona.

Iz Kluba je ranije saopšteno da je Gojko Mandić iz Banjaluke pjesmom "Šta sve rijeka ima" pobjednik nagradnog konkursa za izbor najbolje pjesme posvećene ljepotama voda.

Na nagradni konkurs stiglo je 76 radova iz Republike Srpske, Federacije BiH, Srbije, Slovenije, Sjeverne Makedonije, Crne Gore, Bugarske, Njemačke i Švajcarske.

Pobjednik u kategoriji šaljive pjesme je Evita Bojkovac iz Dervente sa pjesmom "Sporazum", a u kategoriji "Ukrinski cvijet" Vesna Marković iz Dervente sa pjesmom "Kratko veselje".

Pohvaljene su pjesme Ane Stajkove Ivanove iz Bugarske, Borislava Nagradića iz Batajnice, Dragiše Cetića iz Gacka, Mirjane Milankov i Cvijetina Lobožinskog iz Novog Sada, Slave Stanojević iz Teslića, te Slavka Pokrajca, Igora Miloševića, Radojke Adamović i Gorice Krstović iz Dervente.

Predsjednik Srpskog književnog kluba "Vihor" Nenad Simić istakao je da je značaj ove manifestacije višestruk i da prelazi okvire lokalnog karaktera, te, osim promocije u oblasti kulture, daje znatan doprinos i promociji turističkih potencijala grada.

"Na manifestaciji će biti promovisan zbornik koji sadrži sve pjesme koje su na nagradni konkurs dostavili pjesnici iz mnogih država. Nakon prvog dijela manifestacije, u planu je odlazak na rijeku Ukrinu kod Bosanskih Lužana, te nastavak programa", rekao je Simić.

Prema njegovim riječima, u planu je posjeta spomen-parku za 408 ubijenih Srba, koji je podignut u znak sjećanja na nevine žrtve ustaškog terora nad Srbima Lužanske parohije, povodom 80 godina od njihovog stradanja, a koji je osveštan 2021.

U zvaničnom programu nastupiće članovi Srpskog kulturnog društva "Prosvjeta", Pododbor Slatina /Hrvatska/, a učešće su potvrdili i predstavnici Zavičajnog udruženja Srba "Korijeni" iz Sombora, Saveza srpskih književnika Slovenije i Udruženja evropske akademije srpskih nauka i umjetnosti iz Ljubljane.

Generalni pokrovitelj manifestacije je grad Derventa - gradonačelnik Milorad Simić, a sufinansiranje projekta prvi put je podržalo Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske.

Prvi dio manifestacije biće održan u prostorijama Centra za kulturu od 11.00 časova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije