Književnost

Proglašeni najljepši rukopisi ćiriličnog pisma

Proglašeni najljepši rukopisi ćiriličnog pisma
Foto: N.N. | Proglašeni najljepši rukopisi ćiriličnog pisma

DERVENTA - U Derventi su danas proglašeni najljepši rukopisi ćiriličnog pisma, koje je putem konkursa odabrao Opštinski odbor Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva (SPKD) "Prosvjeta".

Pet prvih nagrada osvojili su Klara Stevanović i Anja Sibinčić iz Dervente, Jovana Milovanović iz Ugljevika, Vlado Simić iz Petrova i Ivan Vučković iz Zvečana sa Kosova i Metohije.

Druga mjesta osvojili su Nevena Delić iz Dervente, Nikolina Stanišić iz Brčkog, Sonja Vlajin iz Rume, Jovan Todorović iz Broda i Radojka Dženopoljac iz Novog Grada.

Treća mjesta osvojili su Nemanja Ivanović iz Modriče, Dejana Radivojac iz Banjaluke, Anđela Mićić iz Doboja, Maja Stojanović iz Donje Paklenice i Dragana Janjić iz Banjaluke.

Predsjednik SPKD "Prosvjeta" Dragan Kainović rekao je da su nagradili po pet prvih, drugih i trećih mjesta, a svim učesnicima dodijeljene su zahvalnice, kao i knjige sa posvetom koje je donirao njegovo preosveštenstvo vladika zvorničko-tuzlanski Fotije.

Kainović je naveo da je na konkurs pristigao 251 rad iz Vršca, Zvečana, Banjaluke, Doboja, Vlasenice, Brčkog, Mostara, Sanskog Mosta, kao i rukopis djeteta od sedam godina iz Australije.

"To je impozantan broj koji daje određenu nadu da ćirilica neće nestati, da će opstati", rekao je Kainović i citirao pjesnika Dobricu Erića koji je zapisao da je "ćirilica simfonija i da samo ptice pjevaju ljepše".

On je poručio da treba čuvati ćirilicu jer je to jedan od stubova identiteta srpskog naroda, nasljeđe i ponos.

Predsjednik žirija za izbor najljepšeg rukopisa Daliborka Malešević rekla je da se ćirilica može sačuvati samo ako se koristi i da je žiriju bilo divno raditi na mnoštvu rukopisa koji su stigli.

"Mi smo pravi čuvari ćirilice. Gledali smo ljepotu slova, pravilnost, urednost, raspored teksta na papiru", kaže Maleševićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije