Književnost

"Prolećni Brankovi dani 2021" od 15. marta

"Prolećni Brankovi dani 2021" od 15. marta
Foto: N.N. | "Prolećni Brankovi dani 2021" od 15. marta

NOVI SAD - U susret jubilarnom 50. "Brankovom kolu", koje će biti održano od 10. do 20. septembra tekuće godine, saopšteno je iz ove institucije, pred nama su "Prolećni Brankovi dani 2021" najavljeni za 15. mart, a u trajanju do 28. ovog mjeseca u Sremskim Karlovcima i Novom Sadu.

Kako je saopšteno dalje, biće obilježen 197. rođendan Aleksija Branka Radičevića, po julijanskom kalendaru - 15. marta i, po gregorijanskom - 28. marta.

"Između ovih datuma biće održani programi u slavu srpskog romantičara Branka Radičevića i njegove besmrtne poezije, sionskih Sremskih Karlovaca i parnasovskog Stražilova. Pre svega, svečano će biti uručena prestižna nagrada za najbolje pesničke knjige na srpskom jeziku 'Pečat varoši sremskokarlovačke'. To je jedna od najstarijih, u samom vrhu u Srbiji i regionu, nagrada za poeziju, stara pedeset četiri godine", saopštava "Brankovo kolo", podsjećajući da su ovogodišnji laureati "Pečata" Radomir Stojanović, Jovica Đurđić, Branislav Zubović i Dušan Zaharijević. Među dosadašnjim dobitnicima ove ugledne nagrade nalaze se najugledniji naši pjesnici.

"Zatim, kao posebna književna poslastica, na ovogodišnjim 'Prolećnim Brankovim danima', u znaku 197. rođendana Branka Radičevića, premijerno će biti predstavljene dve nove pesničke knjige mladih talentovanih autora u izdanju 'Brankovog kola'. To su zbirke Jelene Vujanović 'Ma nije mi ništa' i Milana Vićića 'Večna proleća'. O knjigama će govoriti urednici i recenzenti Nenad Grujičić i Rastko Lončar", piše u saopštenju "Brankovog kola".

I ove godine, navodi se dalje,  u program "Prolećnih Brankovih dana" ulazi Svjetski dan poezije, u čijem okviru će biti čitane pjesme iz knjiga dvoje laureata međunarodne nagrade "Branko Radičević".

"To su Naso Vajena i Kerol En Dafi, čije su knjige 'Pesme' (2008) i 'Svetske žene' (2011) svojevremeno objavljene u 'Brankovom kolu', a u prepevu Ivana Gađanskog i Ksenije Maricki Gađanski i Milene Borić. U trima gimnazijama, Karlovačkoj, Zmaj Jovinoj i Isidorinoj - u Novom Sadu, biće održani i školski časovi na teme: 'Aleksije Radičević', 'Branko i Zmaj' i 'Branko i Isidora'. Daroviti đaci ovih gimnazija kazivaće poeziju Branka i Zmaja i tekstove Isidore Sekulić, a o srpskim velikanima govoriće profesori: Maja Stokin, Damir Malešev i Rastko Lončar", stoji u saopštenju, u kojem se dodaje i da će ova manifestacija sačuvati zlatonosnu pjesničku nit koja grije ljudsku dušu i čovjekov smisao u vremenu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije