Književnost

Promocija "Imenika Laure Carvalho" Mihaele Šumić

Promocija "Imenika Laure Carvalho" Mihaele Šumić
Foto: Ustupljena fotografija | Promocija "Imenika Laure Carvalho" Mihaele Šumić

BANJALUKA - Promocija zbirke pjesama "Imenik Laure Carvalho" Mihaele Šumić, koja je objavljena ove godine u izdanju "Imprimatura", biće održana 1. oktobra u banjalučkom kafeu "Yoko", s početkom u 19 časova.

"Mihaela Šumić na samom početku svoje nove zbirke poezije donosi nekoliko osnovnih informacija o životu Laure Carvalho, ali i o njenom nestanku. Ono što slijedi jeste abecedno raspoređen imenik sačinjen od pjesama u kojima nailazimo na različite ženske glasove. Alba, Isabel, Margarita, Olivia samo su neka od imena koje susrećemo u ovom nesvakidašnjem imeniku. Poezija u 'Imeniku Laure Carvalho' nastala je kao omaž manje poznatim pjesnikinjama 20 vijeka, kao što su Mercedes de Acosta, Margarita Paz Paredes, Amparo Dávila, Rosario Castellanos", navodi se u saopštenju "Imprimatura".

Književnica Tanja Stupar Trifunović o knjizi je navela da je to uredno posložena po abecednom redu istorija ženskog svjedočenja svijeta koje je imaginarna Laura "prikupila" slušajući one koje niko nije htio čuti; marginalizovane, nesrećne, psihički oboljele, zlostavljane, zanemarene, žene izopštene iz društva, žrtvovane, zatvorene u institucije.

"Laura im posuđuje svoje uho, tijelo, najzad i svoju ljubav i potpunu predanost. Laura Carvalho je otjelotvorena mogućnost slušanja i saosjećanja", navela je Stupar Trifunovićeva.

Razgovor s Mihaelom Šumić vodiće Marija Pejić.

Mihaela Šumić rođena je 1998. u Banjaluci. Tokom 2012. godine pisala je poeziju i kolumne za meksički LUF magazin. Svoju poeziju, kao i prevode na engleskom, španskom, portugalskom i hrvatskom, do sada je objavljivala na nekoliko portala. Čitaocima se predstavila na festivalima književnosti "Imperativ" u Banjaluci i "Rukopisi" u Pančevu. Do sada je objavila zbirku pjesama "Nekoliko sitnih uboda", za koju je dobila nagradu "Čučkova knjiga", za najbolju prvu knjigu objavljenu u 2020. godini te zbirku priča "Herbarij svete smrti", za koju je nagrađena regionalnom književnom nagradom "Štefica Cvek".

Zbirka poezije "Imenik Laure Carvalho" njena je treća knjiga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije