SP Qatar 2022.

Književnost

Promocija "Imenika Laure Carvalho" Mihaele Šumić

Promocija "Imenika Laure Carvalho" Mihaele Šumić
Foto: Ustupljena fotografija | Promocija "Imenika Laure Carvalho" Mihaele Šumić

BANJALUKA - Promocija zbirke pjesama "Imenik Laure Carvalho" Mihaele Šumić, koja je objavljena ove godine u izdanju "Imprimatura", biće održana 1. oktobra u banjalučkom kafeu "Yoko", s početkom u 19 časova.

"Mihaela Šumić na samom početku svoje nove zbirke poezije donosi nekoliko osnovnih informacija o životu Laure Carvalho, ali i o njenom nestanku. Ono što slijedi jeste abecedno raspoređen imenik sačinjen od pjesama u kojima nailazimo na različite ženske glasove. Alba, Isabel, Margarita, Olivia samo su neka od imena koje susrećemo u ovom nesvakidašnjem imeniku. Poezija u 'Imeniku Laure Carvalho' nastala je kao omaž manje poznatim pjesnikinjama 20 vijeka, kao što su Mercedes de Acosta, Margarita Paz Paredes, Amparo Dávila, Rosario Castellanos", navodi se u saopštenju "Imprimatura".

Književnica Tanja Stupar Trifunović o knjizi je navela da je to uredno posložena po abecednom redu istorija ženskog svjedočenja svijeta koje je imaginarna Laura "prikupila" slušajući one koje niko nije htio čuti; marginalizovane, nesrećne, psihički oboljele, zlostavljane, zanemarene, žene izopštene iz društva, žrtvovane, zatvorene u institucije.

"Laura im posuđuje svoje uho, tijelo, najzad i svoju ljubav i potpunu predanost. Laura Carvalho je otjelotvorena mogućnost slušanja i saosjećanja", navela je Stupar Trifunovićeva.

Razgovor s Mihaelom Šumić vodiće Marija Pejić.

Mihaela Šumić rođena je 1998. u Banjaluci. Tokom 2012. godine pisala je poeziju i kolumne za meksički LUF magazin. Svoju poeziju, kao i prevode na engleskom, španskom, portugalskom i hrvatskom, do sada je objavljivala na nekoliko portala. Čitaocima se predstavila na festivalima književnosti "Imperativ" u Banjaluci i "Rukopisi" u Pančevu. Do sada je objavila zbirku pjesama "Nekoliko sitnih uboda", za koju je dobila nagradu "Čučkova knjiga", za najbolju prvu knjigu objavljenu u 2020. godini te zbirku priča "Herbarij svete smrti", za koju je nagrađena regionalnom književnom nagradom "Štefica Cvek".

Zbirka poezije "Imenik Laure Carvalho" njena je treća knjiga.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije