Književnost

Promocija časopisa "Stremljenja" u NUB RS

Promocija časopisa "Stremljenja" u NUB RS
Foto: Ustupljena fotografija | Promocija časopisa "Stremljena" u NUB RS

BANJALUKA - Promocija časopisa za književnost, umjetnost i kulturu "Stremljenja" biće održana večeras u 19 časova u Izložbenom salonu Narodne i univerzitetske biblioteke Republike Srpske.

O časopisu će govoriti Rada Komazec, glavni i odgovorni urednik, te Milan Mihajlović, Nenad Jero Radenković, Milutin Đuričković i Jovanka Stojčinović Nikolić, pjesnici. Moderator programa biće Nenad Novaković. 

U programu učestvuje i narodni pojac Nemanja Todorović.

"Stremljenja su prištinski časopis za književnost, umjetnost i kulturu na srpskom jeziku. Prvi broj se pojavio maja 1960. godine u izdanju lista 'Jedinstvo', okupivši oko sebe književne stvaraoce na srpskom i albanskom jeziku", kratki je istorijat časopisa koji je svojevremeno izlazio jednom mjesečno. 

Redakcija časopisa već četvrt vijeka smještena je u Beogradu.

"S izgonom Srba s Kosova i Metohije, kad je i redakcija 'Jedinstva' izbjegla u Beograd i 'Stremljenja' su silom prilika postala beogradski časopis, unekoliko vezan za Kosmet. No, zbog sve veće materijalne oskudice, časopis danas izlazi dva do četiri puta godišnje", stoji na srpskoj Vikipediji o časopisu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije