Književnost

Promocija dvije knjige Miladina Berića: Poezija bez skrivanja iza nedorečenosti

Promocija dvije knjige Miladina Berića: Poezija bez skrivanja iza nedorečenosti
Foto: Arhiva | Promocija dvije knjige Miladina Berića:Poezija bez skrivanja iza nedorečenosti

BANJALUKA - Promocija knjiga poezije "U sazviježđu lire" i "Lažni profil" banjalučkog pjesnika Miladina Berića biće održana u Vijećnici Kulturnog centra Banski dvor u petak sa početkom u 19 časova, a pored autora učestvuju Živko Vujić, Tara Jovanić, Selena Berić, Marija Polić, Isidora Radulović, dok će muzička bratnja biti Danilo Paranos.

"'U sazviježđu lire' i 'Lažni profil' su zbirke poezije izašle tokom 2020. godine koje su zbog objektivno-subjektivnih razloga čekale na svoju banjalučku promociju godinu dana. Rukopis 'U sazviježđu lire' zahvaljujući uspjehu na 'Drinskim književnim susretima' i angažovanosti 'ASoglas izdavaštva' iz Zvornika u ljeto prošle godine postao je knjiga koja je do sada jedino i promovisana u Zvorniku. Radi se o zbirci prvenstveno ljubavne poezije u kojoj dominira vezani stih i u kojoj kao i ranijim mojim knjigama pokušavam da se istražujući igram sa formom", kaže Berić za "Nezavisne".

Najavljujući promociju Berić je rekao da je "Lažni profil" objavljen u izdanju Udruženja književnika Republike Srpske.

"S druge strane, 'Lažni profil' je moja prva knjiga za djecu, malu i veliku, djecu koja sve razumiju i koja ništa ne razumiju. Tu godine nisu u pitanju, već više osjećaj vremena. 'Lažni profil' ima svoje sastavne dijelove: 'Vodu', 'Zemlju', 'Vazduh' i 'Vatru' i specifičan je po mnogo čemu. Otvara ga 'Voda' sastavljena od pjesama o 30 slova azbuke, u kojima pokušavam da poetski dočaram kako se koje slovo piše", navodi Berić. Pjesnik slikovito govori i o ostalim ciklusima "Lažnog profila".

"'Zemlja' sadrži sonetni vijenac za djecu, 'Vatra', između ostalog, i satirične pjesme za najmlađe, a 'Vazduh' stihovanu rimovanu komediju pogodnu za scensko izvođenje i po kojoj je i nazvana zbirka. 'Lažni profil' je obogaćan i vrsnim ilustracijama mog dobrog prijatelja Gorana Ćeličanina, inače jednog od najboljih karikaturista i ilustratora ne samo na našim prostorima", ističe Berić.

Pišući o knjizi "U sazviježđu lire" književnik Veselin Lari Mišnić ističe da, svjestan vlastite stvaralačke askeze, Miladin Berić definitivno ostaje na terenu tradicionalnog pjesništva, u atarima čiste lirike.

"S pravom možemo kazati da Berić pripada onoj retkoj grupi pesnika koji pišu dušom i srcem, ono što preživljavaju sopstveni nervi i u svoju poetiku udeva moćni lirski naboj, začinjen misaonim uzmasima, koji slede intuiciju i ona najčistija lična osećanja. Nije ovo poezija konstrukcije. Nema ovde nepotrebne igre rečima. Mada igre i te kako mnogo ima u Berićevoj poetici. Nema skrivanja iza nedorečenosti. Nema lažnih i preuveličanih zanosa. Nema opsene i obmane, leksičke glazure, jezičkih vratolomija, kojih je prepuna takozvana moderna poezija. Berić je odabrao svoj pesnički put, prepoznatljiv i jasan u svakom slučaju i njime se kreće bez nedoumica i posrtanja", pojašnjava Veselin Lari Mišnić.

O knjizi "Lažni profil" pisao je književnik Veselin Milićević.

"Berić je bio i ostao iskren, od početka do kraja. Miladina Berića svi znamo kao vrsnog i dokazanog pesnika i satiričara. A eto, sada se iza 'Lažnog profila' krije jedan zaista dobar pesnik za decu. No, nema potrebe da se skriva, kada će ga preko njegovih divnih pesama deca otkriti i prepoznati. Jer, najteže je pisati za decu, pošto su ona najstroži kritičari. Njih ne možete prevariti. Dobar pesnik vam je kao dobar ratar. Ako voli njivu i zna da je obraćuje, šta god da poseje, njemu će bogato roditi! A Berić je dobro obradio ovu zbirku i posejao dobre pesme. Neka se nada bogatoj žetvi", zaključuje Milićević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije