Književnost

Promocija epske pjesme "Spomen groblje na Sokocu"

Promocija epske pjesme "Spomen groblje na Sokocu"
Foto: N.N. | Promocija epske pjesme "Spomen groblje na Sokocu"

​Udruženje guslara i epskih pjesnika Republike Srpske danas će organizovati promociju epske pjesme pod nazivom "Spomen groblje na Sokocu" u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo.

Prema programu, na promociji će učestvovati narodni guslar protojerej Miljan Rađenović i profesor na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu Saša Knežević.

Početak promocije predviđen je u 20.00 časova, najavljeno je iz Udruženja.

Vojničko spomen-groblje na Sokocu nastalo je u januaru 1996. godine, kada je nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma o miru u BiH, počeo egzodus 150.000 Srba iz Vogošće, Grbavice, Dobrinje, Hadžića, Ilidže, Rajlovca, Ilijaša i drugih naselja iz okoline Sarajeva, koja su do tada bila pod kontrolom Vojske Republike Srpske.

Bježeći iz svojih kuća i sa imanja sarajevski Srbi su sa sobom ponijeli i svoje mrtve i njihove zemne ostatke sahranili na Vojničkom spomen-groblju, uređenom po uzoru na Srpsko vojničko groblje "Zejtinlik" u Solunu, po čemu je ovaj jedinstveni spomen-kompleks nazvan "Mali Zejtinlik" uz blagoslov Srpske pravoslavne crkve.

Na "Malom Zejtinliku" sahranjeno je 1.000 srpskih boraca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije