Književnost

Promocija izdavačke djelatnosti UK RS u muzičkom paviljonu "Staklenac"

Promocija izdavačke djelatnosti UK RS u muzičkom paviljonu "Staklenac"
Foto: N.N. | Promocija izdavačke djelatnosti UK RS u muzičkom paviljonu "Staklenac"

BANJALUKA - Druga Književna tribina, u organizaciji Udruženja književnika Republike Srpske (UK RS), biće održana u muzičkom paviljonu "Staklenac" u parku "Petar Kočić" sutra, s početkom u 19 časova, a na njoj će biti predstavljena izdavačka djelatnost pomenutog udruženja.

Izdavačka djelatnost UK RS pokrenuta je 2018. godine i od tada do danas objavljena je 21 knjiga književnika iz Republike Srpske, kao i četiri knjige "Poetike", zbornika Međunarodnih književnih susreta.

Večeras u "Staklencu" svoja djela predstaviće Miladin Berić, Predrag Bjelošević, Živko Vujić, Danijel Gatarić, Sava Guslov Marčeta, Rado Dimitrijević, Slobodan Jović, Slobodan Lepir, Senahid Nezirović, Ranko Pavlović, Irena Stanković, Jovo Čulić i Goran Šaula, dok će voditelj tribine biti Milan Rakulj.

Kako je saopšteno iz UK RS, riječ je o djelima pisanim u žanrovima poezije, romana i pripovijetki, koja su objavljena u edicijama "savremena književnost", "prevodi" i "savremena književnost za djecu".

"Prva književna tribina održana je početkom ovog mjeseca u Vijećnici Kulturnog centra Banski dvor, kada je Ranku Pavloviću svečano uručena Godišnja nagrada Udruženja književnika Republike Srpske i kada je razgovarano o ovoj knjizi. Na drugoj tribini govorićemo o izdavačkoj djelatnosti, a među nagrađenim izdanjima UK RS, pored Pavlovićeve, tu su i knjige Predraga Bjeloševića i Slobodana Jovića", saopštavaju iz UK RS.

Kako saopštavaju dalje, Književna tribina osmišljena je s ciljem da se predstavi rad Udruženja, ali i da se otvoreno govori o književnosti i književnim prilikama u Republici Srpskoj.

"Udruženje književnika Republike Srpske u godinama iza nas pokrenulo je Međunarodne književne susrete, koji su doživjeli šest izdanja, preuzelo je organizaciju književnog dijela manifestacije 'Kočićev zbor', pokrenulo izdavačku djelatnost, časopis 'Nova stvarnost', u više navrata realizovalo projekat 'Pisci iz čitanki i lektire' u okviru kojeg su naši pisci bili u posjeti seoskim i područnim osnovnim školama grada Banjaluka. Takođe, UK RS preuzeo je dodjeljivanje književne nagrade s imenom Đure Damjanovića, a tu je od ovog mjeseca i Književa tribina na kojoj će se čuti živa riječ i, vjerujemo, više saznati o aktivnostima Udruženja", kažu iz UK RS.

Oni podsjećaju da su najnovija izdanja Udruženja o kojima će, između ostalog, na ovoj tribini biti riječ "Snijeg" Vjačeslava Kuprijanova (poezija u prevodu Predraga Bjeloševića), "Strašni sud", pripovijetke Ranka Pavlovića, "Krošnja života", poezija Irene Stanković, "Brze ispovesti", poezija Zorana Jungića, "Korektivni imunitet", aforizmi Miladina Berića i "Prošlo vrijeme, prohujali životi", pripovijetke Momčila M. Koprivice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije