Književnost

Promocija knjige "Himerina krv: Roman o Dučiću" Slaviše Pavlovića u Gradišci

Promocija knjige "Himerina krv: Roman o Dučiću" Slaviše Pavlovića u Gradišci
Foto: N.N. | Promocija knjige "Himerina krv: Roman o Dučiću" Slaviše Pavlovića u Gradišci

GRADIŠKA - Promocija knjige "Himerina krv: Roman o Dučiću" Slaviše Pavlovića biće održana u Narodnoj biblioteci Gradiška sutra u 18 časova.

"Godine 1943. Jovan Dučić, veliki pesnik i diplomata, nalazi se u Americi. U kući na obali jezera Mičigen on u sećanje priziva scene iz teškog detinjstva, hapšenja i progone koje je doživeo od austrougarskih vlasti zbog patriotskog rada. Zdravlje mu je narušeno, naročito nakon vesti o Jasenovcu, ali ga to ne sprečava da piše svoje poslednje redove i proglase. Ljut i besan, razočaran u jugoslovenstvo, svom sekretaru započinje priču o uzbudljivom životu, priseća se mostarskih dana, druženja sa Aleksom Šantićem, ali i Bijeljine i prve velike ljubavi", opis je knjige.

Govori, kako se dodaje u opisu, o svojim susretima sa Pašićem, Apisom, kafanskim danima sa Nušićem i Tankosićem, ali i o prvim ljubavnim aferama u srpskim novinama čiji je učesnik bio.

"Dane u Rimu smatra najuspešnijim, gde se kao diplomata 'rvao i poštovao' sa Musolinijem i potajno se nadao da će mu Duče izručiti Pavelića, jer je želeo lično da mu stavi omču na vrat. Sve vreme ga kroz rimske dane prati i misteriozna A, kraljeva rođaka, udata žena upola mlađa od njega, sa kojom je u strasnoj vezi", dodaje se u opisu romana čiji je izdavač "Laguna".

O knjizi su, između ostalih, pisali Vladimir Pištalo i Vladimir Kecmanović.

"Jovan Dučić je sumnjao da Francuzi mogu razumeti Dostojevskog. Po njihovom mišljenju život je sam po sebi previše komplikovan. Uloga našeg duha je da ga pojednostavljuje i sređuje, a ne da ga dodatno komplikuje. U svom novom romanu o Dučiću, Slaviša Pavlović pokazuje da je zapravo kompleksnost izvor trajnog interesovanja za pesnika i njegovo delo", zapisao je Pištalo.

Kecmanović je uvjeren da je malo onih koji nisu čuli za Jovana Dučića.

"Nije malo ni onih koji ne znaju ništa o njegovoj biografiji. Slaviša Pavlović je svojim novim romanom, na način dostojan onog što je vredno u srpskoj književnoj tradiciji, uspeo da osvetli jedan aspekt ličnosti najvećeg ljubavnika među srpskim pesnicima i najvećeg pesnika među srpskim ljubavnicima", ističe Kecmanović.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije