Književnost

Promocija knjige "Jecaji kosovskih zvona" Radovana Piljka u NUB RS

Promocija knjige "Jecaji kosovskih zvona" Radovana Piljka u NUB RS
Foto: Arhiva NN | Promocija knjige "Jecaji kosovskih zvona" Radovana Piljka u NUB RS

BANJALUKA - Promocija knjige pjesama "Jecaji kosovskih zvona" Radovana Piljka biće održana sutra sa početkom u 19 časova u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci Republike Srpske (NUB RS).

"Ova knjiga je nastala kao rezultat mojih odlazaka na Kosmet povodom Sabora kulturnog  stvaralaštva Srbije, tj. vidovdanskih susreta u Kosovskoj Mitrovici gdje sam išao tri puta sa KUD-om Čajavec. Sabor se tradicionalno organizuje tri dana povodom Vidovdana u folkloru, slikarsvu i pjesništvu po pozivu Kulturnog centra 'Dragiša Žarković' iz Kosovske Mitrovice", kaže Piljak za Nezavisne povodom promocije. Više o samoj knjizi "Jecaji kosovskih zvona" pisao je Miladin Berić.

"Piljak je i u ovom rukopisu ostao vjeran svojoj već prepoznatljivoj poetici koja odiše humanim tonovima i koja se u nekim svojim dijelovima duboko oslanja na tradcionalnu narodnu poetiku. S druge strane, a nasuprot takvoj poeziji u određenim pjesmama su primjetni uticaji moderne i slobodnog bijelog stiha koji ima svoj unutrašnji tok, ali koji zna da preraste i u naraciju. U svakom slučaju potrebno je reći da je Radovan Piljak napisao jednu pitku zbirku koja će svakako imati svoje čitaoce i koja će kod pojedinih stvoriti emociju koja će nerijetko pokrenuti suze. Ako je zadatak poezije da između opstalog pokrene emociju onda je Piljak u svojoj nakani uspio do kraja", zapisao je, između ostalog, Berić.

Radovan Piljak je rođen 1950. godine u Petrovom Vrelu, opština Glamoč. Do sada je objavio 13 knjiga, sedam knjige poezije ("Prepoznavanje tragova", "Zakletva rodu", "Arhipelag nesanice",'"Grad Bijelih Anđela","Tebi, nevjesto Vrbasa", "Glamočko kolo, jopet, pa jopet", "Jecaji Kosovskih zvona'", dvije knjige aforizama ("Glava u fišekliji", "Novi svjetski podvarak"), jedan roman  ("Rasprsnuće sna"), jedan scenario za film ("Jasenovac tvornica užasa"), jednu monografiju ("Porodica Piljak u Glamoču") i jednu mješavinu poezije i proze, odnosno spomenicu palim borcima "Čajaveca". Piljak piše i humoreske, pripovijetke, kraće dramske komade, skečeve, satiričnu poeziju. Bio je  glavni  i odgovorni urednik, a sada član redakcije časopisa "Kolo" kojeg duži niz godina izdaje Zavičajno udruženje "Glamoč" Banja Luka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije