Književnost

Pratite nas na Google news

Promocija knjige Jelene Kojović-Tepić u Muzeju savremene umjetnosti

Promocija knjige Jelene Kojović-Tepić u Muzeju savremene umjetnosti
Foto: Ilustracija | Promocija knjige Jelene Kojović u okviru Dana Muzeja savremene umjetnosti
Srna

U okviru obilježavanja Dana Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske u Banjaluci večeras je promovisana knjiga "Tajni život muzeja", autora Jelene Kojović-Tepić.

Ovo je i jubilarno stoto izdanje Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske, prilagođeno za djecu od pete do 12. godine.

Pomoćnik ministra za kulturu Tanja Đaković rekla je, prisustvujući ovoj promociji, da je Ministarstvo prosvjete i kulture u Stretegiji razvoja kulture Republike Srpske za period 2017-2022. godine kao jedan od strateških ciljeva definisalo razvoj publike i kao najvažnije približavanje kulture najmlađima.

"Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske u tom kontekstu već godinama sprovodi aktivnosti vođenja publike kroz izložbe, jer je primijećeno da publiku od muzeja, kao i od umjetnosti uopšte, najčešće odbija nerazumijevanje", navela je Đakovićeva.

Ona je naglasila da je knjiga "Tajni život muzeja" na najbolji način urađena da bi njena tematika, a to je funkcionisanje muzeja i njegova baština, u potpunosti bila prilagođena najmlađem uzrastu.

Đakovićeva je dodala da će i u narednom periodu Ministarstvo prosvjete i kulture raditi na integraciji sadržaja kulture u nastavne planove i programe za djecu predškolskog i školskog uzrasta.

Knjiga govori o životu 10 malih miševa koji otkrivaju kakav se tajni život odvija unutar zidina jednog muzeja i koji se, kroz razne avanture, upoznaju o značaju muzejske institucije.

Vlada Republike Srpske je odlukom od 10. februara 2004. godine tadašnju Umjetničku galeriju preimenovala u Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije