Književnost

Promovisana knjiga "Sakralna arhitektura Banjalučke eparhije" u Štutgartu

Promovisana knjiga "Sakralna arhitektura Banjalučke eparhije" u Štutgartu
Foto: Ustupljena fotografija | Promocija knjige "Sakralna arhitektura Banjalučke eparhije" u Štutgrartu

ŠTUTGART - U organizaciji Srpsko-pravoslavnih crkvenih opština Štutgart i Karlsrue, 13. i 14. aprila 2024. godine, održane su promocije knjige "Sakralna arhitektura Banjalučke eparhije" na njenom sadašnjem prostoru, od Milanskog edikta do kraja srednje vijeka.

Istovremeno, predstavljena je izložba "Kotromanići, vladarski rod i srednjovjekovni manastiri Bosne".

Na promociji su govorili autori knjige, dr Slavoljub Lukić i mr Bojan Vujinović, kao i autor izložbe mr Dejan Došlić. Pomenutu promociju i izložbu posjetilo je više od 300 gosti, koji su iskazali veliko interesovanje za ovu temetiku.

"Posebno treba odati zahvalnost organizatorima ovog značajnog događaja a to su sveštenik pri hramu Prepodobne Majke Paraske u Karlsrueu protojerej-stavrofor Aleksandar Škorić i sveštenici pri hramu Sabora Srba svetitelja u Štutgartu, protojerej-stavrofor Borisav Simić, prorojerej Stanko Rakić i protonamjesnik Milenko Bakmaz", kazao je za "Nezavisne novine" dr Slavoljub Lukić, jedan od autora knjige "Sakralna arhitektura Banjalučke eparhije". 

Domaćini promocije i izložbe su zalaganjem i gostoljubljem posvjedočili da Srpska pravoslavna crkva u dijaspori prati i podržava kulturni, duhovni i intelektualni rad u Republici Srpskoj, te nastoji da se taj rad predstavi u inostranstvu.

Promociji knjige i izložbi prisustvovala je Vera Sajić, generalni konzul Bosne i Hercegovine u Štutgartu, koja je iskazala veliko zadovljstvo ovim kulturnim događajem i ukazala da će dalje ova i slične manifestacije biti podržane od Generalnog konzulata.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije