Književnost

Promocija knjige o Blagoju Jovoviću, atentatoru na Pavelića

Promocija knjige o Blagoju Jovoviću, atentatoru na Pavelića
Foto: Pixnio | Promocija knjige o Blagoju Jovoviću, atentatoru na Pavelića

TREBINJE - Knjiga "Blagoje Jovović, srpski heroj u vučjoj jazbini" o čovjeku koji je izvršio atentat na Antu Pavelića, osnivača ustaškog pokreta i vođu Nezavisne Države Hrvatske (NDH), biće promovisana danas u Narodnoj biblioteci Trebinje.

 

Blagoje Jovović je rođen 1922. godine u selu Kosić kod Danilovgrada u plemenu Bjelopavlića, a služio je Jugoslovensku vojsku u otadžbini u Bjelopavlićkoj vojno-četničkoj brigadi.

Kada se partizansko-četnički sukob završio 1944. godine, Jovović je emigrirao u Italiju, gdje je boravio u raznim izbjegličkim logorima, a jedan period je radio i za italijansku Tajnu obavještajnu službu.

"Za vrijeme rada u Tajnoj službi upoznao je Jevreje koji su ga obavijestili da zloglasni zločinac Ante Pavelić tu boravi i da ga tu čuvaju. Tada je Blagoje prvi put došao na ideju da pronađe Pavelića i da izvrši atentat na njega što se konačno i dogodilo 10. aprila 1957. godine u Argentini", naveli su iz Biblioteke.

Jovović je 1999. godine, nakon 55 godina, prvi put doputovao iz Argentine u Saveznu Republiku Jugoslaviju kada je šira javnost saznala identitet čovjeka koji je izvršio atentat na Antu Pavelića u Buenos Ajresu.

Tada je posjetio i svoje rodno selo Kosić, a preminuio je nekoliko mjeseci nakon toga - 2. juna 1999. godine u Rosariju u Argentini, prenosi "Srna".

Promocija će biti održana u 12.00 časova, a o knjizi će govoriti autor Marija Jovović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije