Književnost

Promocija monografije "Srna javlja"

Promocija monografije "Srna javlja"
Foto: Ilustracija | Promocija monografije "Srna javlja"

ISTOČNO SARAJEVO - Promocija monografije Novinske agencije Republike Srpske "SRNA javlja" biće održana sutra na Palama.

Autor monografije je Branislav Ilić, a promocija će biti upriličena povodom 30 godina od osnivanja Novinske agencije Republike Srpske.

Monografija "SRNA javlja", po svojoj osnovnoj temi i sadržini, dobar je izvor podataka onima koji žele da doznaju vrijeme u kome je Srna nastala i trajala - ocijenio je recenzent ove knjige akademik Vojislav Maksimović.

"Srnini patriotski novinari i pregaoci, od kojih su neki sebe žrtvovali za spasenje vlastitog naroda i njegove tek osnovane države, na svoj način bili su hroničari, a i neposredni akteri u tom našem epohalnom i epskom djelu kao što je Republika Srpska", istakao je Maksimović.

Direktor i glavni odgovorni urednik izdavačke kuće "Svet knjige" Beograd Stevo Ćosović u recenziji monografije istakao je važnost osnivanja Srne na Palama 1992. godine.

Profesor Pravnog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu i učesnik mirovnih pregovora o BiH u Ženevi, Njujorku i Dejtonu Radomir Lukić naglasio je da je Srna sve vrijeme svog postojanja istrajnošću podsjećala javnost na preteško vrijeme i samopregor Srba kojim je stvorena Republika Srpska, a svojim vijestima na borbu za svetu istinu.

Profesor Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Banjaluci Miloš Šolaja, osvrćući se na Srnin jubilej 30 godina postojanja i objavljivanje monografije "SRNA javlja", istakao je da se fenomen uloge novinske agencije u odnosu na ostvarivanje i odraz državnosti, normativne i institucionalne čvrstine državotvornih i podržavljenih političkih entiteta relativno malo izučavao u teoriji masovnih komunikacija.

Promocija će biti održana u Kulturnom centru "Pale", sa početkom u 19.00 časova.

Pokrovitelj promocije je Opština Pale, a ulaz je besplatan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije