Književnost

Promocija u Zenici: "Tonsko ukletstvo" Emira Sokolovića pred čitaocima

Promocija u Zenici: "Tonsko ukletstvo" Emira Sokolovića pred čitaocima
Foto: Ustupljena fotografija | Promocija u Zenici: "Tonsko ukletstvo" Emira Sokolovića pred čitaocima

ZENICA - Promocija nove dvojezične knjige "Tonsko ukletstvo/La maledizione del tono" književnika Emira Sokolovića, biće održana sutra sa početkom u 20 časova u zeničkom klubu "Plava paleta".

Knjigu je objavila izdavačka kuća "Planjax", a rukopis je prošle godine dobio nagradu strične kritike na internacionalnom festival "San Domenichino" u Italiji.

"Privilegija je baviti se stvarima koje nikomu ne trebaju. Tada znate da ste nebitni, ali, u sušini, slobodni", kaže kratko povodom promocije Emir Sokolović.

Knjigu je na italijanski jezik prevela Nataša Butinar.

"Ovom dramom u tri čina Emir Sokolović nudi još jedan aspekt svoje višestrane osobnosti: on, naime, sa znatnom svestranošću prelazi iz poezije u teatar, i ovim djelom uspijeva aktualizirati mitološke figure poput Orfeja, Euridike i Perzefone suvremenog svijeta", zapisao je Domeniko Pisana, prvi recenzent knjige.

Drugi pogovor napisao je profesor Paolo Maria Roko.

"Sokolovićev 'Teatar refleksije' pokušaj je stvaranja alata za novi dramaturški izraz koji utjelovljuje i želi reprezentirati samu ideju iz koje se rađa mit shvaćen kao autentični izraz stvarnosti, a ne kao njegova metafora. Mora se reći, s obzirom na funkciju društvene kritike o kojoj Sokolović obavještava pisanjem ovog djela, da, poznavajući kontekst kulturnih aktivnosti koje promiče sam autor u Bosni te njegova uvjerenja o sudjelovanju građana u res publica, da se u njegovoj drami, između redaka, pojavljuje očiti protest protiv sveprisutnih načina afirmacije, u civilnom društvu, rigidnog bh. političko-institucionalnog sustava, i posljedice koje ti načini određuju u društvenom tkivu: nepovjerenje u državu shvaćeno, u ovoj povijesnoj okolnosti, više kao prepreka slobodi pojedinca nego kao podrška i jamac njegovih prava", navodi Roko.

Na promociji će govoriti Arsen Čarkić i Sead Pašić dok će muzički gost biti Ivan Otašević.

Program će voditi Almir Hadžajlić dok će drugi dio programa činiti veče rok balada u interpletaciji Hisama Jusufovića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije