Književnost

Promocija zbirke priča Srđana Sekulića u Banjaluci

Promocija zbirke priča Srđana Sekulića u Banjaluci
Foto: Ustupljena fotografija | Promocija zbirke priča Srđana Sekulića u Banjaluci

BANJALUKA - Promocija zbirke priča "Ostavinska rasprava Anastasa Kona" Srđana Sekulića, objavljena u izdanju "Imprimatura", biće održana u petak sa početkom u 19 časova u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci Republike Srpske, a razovor sa autorom vodiće Siniša Stanić.

Kako je saopšteno iz Imprimatura, priče u ovoj knjizi zaista su raznolike, i obimom i tematski i iskorištenim postupcima, ali to su priče kojima se, iz reda u red i na različite načine, razotkriva ona fina magija pripovijedanja.

Kako kaže sam autor, ovo je "knjiga o švapskim kućama i njihovim haustorima, o ljudima koji ih naseljavaju i mađarskim pulinima koji sa lanca laju… ova knjiga govori o svoj težini vojvođanskog blata".

Recenziju knjige potpisuje Tanja Stupar Trifunović.

"Pisci, čudaci, pričalice, fantazeri, sanjari, svi su oni glavni junaci svijeta u koji ćemo biti uvučeni. A svijet takvih pripovjedača nužno otvara prostor jednog nepouzdanog pripovijedanja gdje su granice mogućeg i nemogućeg blago zanjihane. Neko se nježno čudo nastanilo u svijetu i ono čini zavodljivu okosnicu pričanja. Svaka priča počiva na mogućnosti da se desi iskorak iz stvarnog i on se u manjoj ili većoj mjeri kroz priče i dešava, te postaje okosnicom same priče. Autor nas ostavlja u namjernoj nedoumici da li je to baš tako kako je ispričano, ili nas njegov junak zavodi sopstvenom fantazijom", napisala je Tanja Stupar Trifunović.

Srđan Sekulić, rođen je u Prištini 1993, a pored poezije piše i prozu. Njegove kratke priče i pjesme objavljivane su u književnim časopisima, na portalima i u književnim zbornicima u čitavom regionu. Prevođen je na albanski, makedonski, persijski (farsi), rusinski, njemački, mađarski, francuski, cincarski (armanjski) i engleski jezik. Jedan je od dobitnika nagrade „Mak Dizdar” za 2018. godinu, koja se dodjeljuje u sklopu festivala "Slovo Gorčina" u Stocu, za svoju prvu knjigu pjesama pod naslovom "Kavalov jek", koju je početkom 2019. objavila izdavačka kuća "Buybook" iz Sarajeva. Početkom maja mjeseca 2021. godine objavio je drugu knjigu poezije pod naslovom "Ugrušak" u izdavačkoj kući "Arete" iz Beograda.

Na proljeće 2021. godine dobio je prvu nagradu za kratku priču "David, sin Isakov" u Banjaluci, na konkursu "Priče iz komšiluka 5". Prevodi poeziju i prozu sa makedonskog i bugarskog jezika. Trenutno živi i piše u Sarajevu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije