Književnost

Promocijom knjige Nedeljka Žugića završen sajam knjiga

Promocijom knjige Nedeljka Žugića završen sajam knjiga
Foto: Srna | Promocijom knjige Nedeljka Žugića završen sajam knjiga

ISTOČNO SARAJEVO - Promocijom knjige Nedeljka Žugića "Viđenje unaprijed - priroda i društvo" na Trgu Srbija u Istočnom Novom Sarajevu zvanično je zatvoren Sajam knjige, kojeg je u okviru manifestacije "LJeto u Istočnom Novom Sarajevu" organizovala Matična biblioteka Istočno Sarajevo.

Žugić je istakao da je riječ o njegovoj 19. knjizi koja je nastala u istraživačkom nagonu, naglašavajući da onaj ko devastira prirodu, devastira i društvene odnose.

"Knjigu ne prodajem, već samo poklanjam i kome je poklonim kažem mu da je čuva jer je malo opasno da je svi čitaju", rekao je Žugić.

O Žugićevoj knjizi je govorio Dušan Šehovac koji je rekao da je riječ o jednoj velikoj zbirci podataka, razmišljanja o prirodi i društvu, odnosno, o Republici Srpskoj i njenim ljepotama i ljudima kao njenom najvećem bogatstvu koji se najmanje poštuje i najmanje čuva.

"Nadam se da će ova knjiga doći do običnog naroda, a posebno do političara koji narod ne smiju lagati i moraju raditi u korist naroda", rekao je Šehovac.

On je dodao da je Sajam knjige u Istočnom Sarajevu početak dobre prakse pokazivanja knjige i pokazivanja značaja riječi, slike i govora za jedan narod, njegovu istoriju i identitet.

Direktor Matične biblioteke Istočno Sarajevo Nataša Kulašinac izjavila je da je velika posjećenost kako promocija knjiga tako i štandova izlagača na Trgu Srbija pokazatelj da je Sajam protekao izuzetno uspješno.

"Kao organizator mogu istaći da nam je Sajam knjiga protekao uspješno jer smo imali dosta posjetilaca, a i sami izlagači su izrazili zadovoljstvo jer im je dolazak bio opravdan. Ispunjen je i cilj da je knjiga došla do krajnjeg korisnika", rekla je Kulašinčeva.

Ona je podsjetila da se na ovogodišnjem Sajmu predstavilo 10 izlagača, te da su promocije bile prvenstveno fokusirane na izdavačku djelatnost u Republici Srpskoj.

"Grad je bogatiji za jedan ovakav događaj, čime se Istočno Sarajevo, na skroman način, ucrtalo u mapu uspješnih gradova koji mogu da organizuju Sajam knjiga", navela je ona.

Direktor Matične biblioteke Istočno Sarajevo je dodala da je Trg Srbije postalo mjesto gdje se promoviše književnost, kultura i susreću čitaoci i autori knjiga.

"Ukoliko narednih godina uspijemo da organizujemo Sajam knjiga sigurno je da ćemo biti sve bolji. Sudeći prema reakciji građana i izlagača očekujemo da će ova manifestacija postati tradicionalna", napomenula je ona.

Sinoć je promovisana knjiga "U džepovima medijske stvarnosti" autora Borislava Vukojevića i Vuka Vučetića koja se sastoji od 46 tekstova, stručnih analiza i eseja u kojima se problematizuju savremeni mediji i različiti medijski fenomeni kao što su lažne vijesti, medijska pismenost i društvene mreže.

"Knjiga je nastajala u prethodnih pet godina, a zbog načina i stila kojim su tekstovi pisani, mogu slobodno reći da je namjenjena širokoj čitalačkoj publici", rekao je Vučetić.

Recenzent knjige Radenko Udovičić istakao je da se vrijednost ove publikacije ogleda u tome što predstavlja dokument vremena u kojem su se dešavale različite promjene u sferi medija koje su prije svega izazvane ekspanzijom digitalnih medija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije