Književnost

Promovisan 11. broj časopisa "SRP"

Promovisan 11. broj časopisa "SRP"
Foto: Srna | Promovisan 11. broj časopisa "SRP"

U prijedorskoj gradskoj čitaonici sinoć je promovisan 11. broj časopisa za književnost i umjetnost "SRP" koji već šestu godinu izlazi u Prijedoru.

Urednik časopisa Milan Milošević rekao je da je ideja objavljivanja ovog časopisa krenula tako što je par entuzijasta utvrdilo da na prostoru BiH nema dovoljno časopisa koji se bave književnošću i generalno umjetnošću, na način prihvatljiv današnjim mladima, ali i generaciji koja je književnost uspjela da plasira na visoko mjesto svjetskih rang-lista u bivšoj državi.

"Pokušali smo, zahvaljujući onima koji su podržali naš projekat, da lansiramo nešto što će biti prihvatljivo i istrajavamo već šestu godinu", rekao je Milošević.

On je dodao da su se, pored štampanog izdanja, proširili i na internet i da imaju platformu koja sa novim sadržajima uspijeva da se uzdigne iznad kolotečine svakodnevnice.

"Tekstove objavljuju priznati autori iz čitave bivše Jugoslavije bez čvrstog koncepta. Nemamo ni stalne rubrike tako da je svaki broj nešto novo", rekao je Milošević.

On je dodao da su autori koji objavljuju u časopisu oni čiji radovi uspijevaju da prođu sud članova redakcije i to su pisci koji su danas aktuelni, priznati i fenomeni u svom poslu, ali zbog raznovrsnosti sadržaja tu su i neki momenti iz njihovog opusa koji nisu toliko poznati.

"Recimo predstavljamo Ernesta Hemingveja i njegovu poeziju, što je presedan jer svi ga znamo samo po njegovom romanesknom opusu", rekao je Milošević.

Stevo Grabovac, književnik iz Banjaluke koji je dobitnik književne nagrade "Šušnjar" za knjigu "Mulat albino komarac" i sa kojom je bio u najužem izboru za NIN-ovu nagradu, rekao je da je došao da podrži rad ovog časopisa, koji je za njega raritet na ovim prostorima.

"Ovaj časopis ima svoje čitaoce. Svaka knjiga, priča, pjesma nađe put do nekoga ko će je pročitati", rekao je Grabovac.

Direktor Narodne biblioteke "Ćirilo i Metodije" Gordana Vila potvrdila je novinarima da časopis "SRP" od 10. broja izlazi pod okriljem Narodne biblioteke kao izdavača, a da je 11. broj pomoglo Ministarstvo prosvjete i kulture kroz sufinansiranje izdavačke djelatnosti.

"U okviru tog projetka dobili smo sredstva i za izdavanje monografije o Tihomiru Ilijaševiću koja će uskoro biti i promovisana, a ova nam sredstva dosta znače jer otvaraju prostor da ugostimo i druge pisce i organizujemo promocije", istakla je Vila.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije