Književnost

Promovisan legat Jovanke i Petra Đakovića

Promovisan legat Jovanke i Petra Đakovića
Foto: Srna | Promovisan legat Jovanke i Petra Đakovića

Povodom obilježavanja stotinu godina kotorvaroške Narodne biblioteke, danas je održana promocija legata Jovanke i Petra Đakovića.

Bibliotekar u kotorvaroškoj Narodnoj biblioteci Bojana Vasić rekla je da se legat Jovanke i Petra Đakovića sastoji od oko 400 bibliografskih jedinica, monografskih i serijskih publikacija, slika i neknjižne građe.

"Osim knjiga, stručnih i naučnih radova i udžbenika, legat sadrži i neknjižnu građu kao što su različita priznanja, diplome, nagrade, rukopisi, pozivnice, autorske slike i drugo. Sve to će biti stručno obrađeno u kooperativnom online bibliografski sistemu i servisu (COBISS) i tako dostupno u cijelom svijetu svakome kome bude potrebna ta vrsta građe", pojasnila je Vasićeva.

Ranko Tovilović, profesor i dugogodišnji prijatelj i kolega Petra Đakovića, rekao je da je Đaković biblioteci ostavio sav svoj životni rad, kao i rad svoje supruge.

"Petar je bio čovjek kojem je Kotor Varoš uvijek bio u srcu, zato se i odlučio da svoju kompletnu kućnu biblioteku ostavi u ovom gradu. Mnoge veće ustanove kulture bi objeručke prihvatile ovako vrijedan legat i zato mi je još draže da je on ostao u našem gradu", istakao je Tovilović.

Profesor Filip Perišić naglasio je da se Đaković cijeli radni vijek bavio pedagoškim radom - bio je učitelj, nastavnik, direktor škole, pomoćnik ministra i objavio je veliki broj naučnih i stručnih radova.

"Godinama sam ga poznavao i za Petra možemo reći da je bio iskren i dobar čovjek, tako ga pamtimo mi njegovi prijatelji i kolege. Kao čovjeku koji je rođen i koji živi u Kotor Varošu veoma mi je drago što Legat Jovanke i Petra Đakovića ostaje u našem rodnom mjestu", naglasio je Perišić.

Vršilac dužnosti direktora biblioteke Dragan Đekanović naveo je da će do kraja godine ovaj izuzetan jubilej biti promovisan još nekim manifestacijama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije