Književnost

Promovisan projekat "Dušu nisu ubili"

Promovisan projekat "Dušu nisu ubili"
Foto: Srna | Promovisan projekat "Dušu nisu ubili"

BEOGRAD - Na štandu Predstavništva Republike Srpske na Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu predstavljen je projekat "Dušu nisu ubili", koji obuhvata film i monografiju "Zatiranje srpskog naroda u BiH u 20. vijeku", autora Drage Mastilovića i knjigu svedočenja Mire Lolić Moćević.

Mastilović je naveo da je riječ o projektu koji prati dugotrajni istorijski proces zatiranja srpskog naroda zapadno od rijeke Drine.

"Čitava ta koncepcija doživela je svoju kulminaciju u 20 vijeku, posebno u Drugom svjetskom ratu i mi smo ovim projektom pokušali da sagledamo na više načina čitav taj proces", rekao je on.

Mastilović je napomenuo da je bio zadužen za naučnu monografiju, dok je Mira Lolić Moćević snimila film i objavila sjećanja učesnika stradanja ili potomaka žrtava.

On je naveo da je projekat preveden na engleski, njemački, a ove godine i na ruski jezik, da je sve to od velikog značaja kako bi se u svijetu čula istina o srpskom narodu u BiH.

"Zbog toga je jako bitno da ovakvi projekti budu objavljeni na više stranih jezik jer strana izdanja su jako značaja za srpski narod, za srpsku istoriju i za srpsku kulturu", dodao je on.

Promociji ovog projekta prisustvovao je i direktor Predstavništva Republike Srpske u Srbiji Mlađen Cicović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije