Književnost

Promovisan roman Draška Sikimića: U otuđenosti se sve bolje sagleda

Promovisan roman Draška Sikimića: U otuđenosti se sve bolje sagleda
Foto: N.N. | Promovisan roman Draška Sikimića: U otuđenosti se sve bolje sagleda

BANJALUKA - Književnik Draško Sikimić promovisao je svoj roman "Čvor na omči" u Crvenom salonu Kulturnog centra Banski dvor. Sa Draškom Sikimićem razgovarao je književnik Stevo Grabovac. Promociju romana organizovalo je Udruženje za promociju i popularizaciju književnosti "Imperativ" u saradnji sa Banskim dvorom.

Draško Sikimić je rekao da u romanu ima mnogo njegovog životnog iskustva, ali roman nije autobiografski.

"Ako kažem da u romanu ima mog životnog iskustva, onda je to samo životno iskustvo iz kojeg sam stvarao jedan novi svijet, možemo reći paralelni svijet u kome je moj alterego. Pošto nisam pisao autobiografiju, nisam pisao o toj granici između fikcije i stvarnosti", kazao je Sikimić.

Za pisanje, kako kaže Draško, uvijek postoji neka pokretačka ideja.

"Međutim, kad počnem da pišem onda dolazi do nadogradnje ideja. Kada završiš roman, čini ti se da ona ideja koja ti se na početku činila inicijalna - nema nikakve veze, nebitna je", dodao je Draško.

Glavna tema romana "Čvor na omči" je otuđenost glavnog lika od sredine u kojoj živi.

"Kroz tu priču prolazi sve ono što se danas može vidjeti u nekom malom gradu - od privatnih problema, društvenih sukoba, svakodnevice. Moj subjektivni stav je da svaki čovjek treba da se otuđi u cilju boljeg razumijevanja i sebe i društva. U otuđenosti se sve bolje sagleda", naglasio je Sikimić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije