Književnost

Promovisan roman "Prokletstvo kraljice Katarine Kosače"

Promovisan roman "Prokletstvo kraljice Katarine Kosače"
Foto: N.N. | Promovisan roman "Prokletstvo kraljice Katarine Kosače"

Roman "Prokletstvo kraljice Katarine Kosače" promovisan je proteklog vikenda u Narodnoj biblioteci "Derviš Sušić" u Tuzli, a vodi nas u davnu prošlost u romanu koji, kako autor i recezenti tvrde, može se nazvati prosvetiteljskim gradivom za istorijsku dramu ili seriju "Bosanske igre prijestolja".

Salih Strašević, autor romana, kaže da je dugo vremena poručavao bosansku istoriju te skupljao arhivsku građu koju je posložio u jednu zanimljivu priču inspirisanu događajima iz perioda 1443-1478. godina.

"Priču je bilo jako teško sklopiti. Bilo je dosta toga, ali to je sve bilo razbacano. Svugdje. Po arhivima. Bilo je objavljivano, dijelovi svega toga. Onda sam to sve stavio na jedno mjesto i konstruisao jedna dobar istorijski roman", kazao je Strašević.

Autro naglašava da su se toliki nevjerovatni događaji odvijali za vrijeme bistvovanja Katarine Kosače da bi se komotno mogla napraviti bosanska verzija ultrapopularne serije "Igre prijestolja".

Katarina Kosača je bila udata za kralja Stjepana Tomaša Ostojića. Nakon njegove, smrti ostala je udovica sa dvoje nejake djece. Nasljednik kraljevstva Stjepan Tomašević dao joj je titulu majke kraljice i ostala je živjeti na dvoru. Padom Bosne 1463. godine, i kraljeva pogubljenja, ona se spašava bijegom u Rim, ali su joj djeca odvedena u osmanlijsko zatočeništvo i nije ih više vidjela. Pokušavala je naći način da se Bosni pomogne. Roman o njoj nas uči da se moramo osloniti sami na sebe, ne na druge jer Bosna je uvijek bila meta viših političkih sila, ali i vjerskih vođa.

"Bosna kao mala zemlja, mora prije svega, konsolodovati svoje unutrašnje odnose. Podići stepen poštovanja svojih ljudi prema državi  i države prema svome narodu, da bismo osigurali mir i blagostanje", smatra Muhamed Katanić, promotor romana.

Ovaj roman može biti svojevrsni prirurčnik kojim putem da idemo i kako su to naši vladari postupali u teškim vremenima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije