Književnost

Promovisan roman Stefana Janjića "Ništa se nije desilo"

Promovisan roman Stefana Janjića "Ništa se nije desilo"
Foto: N.N. | Promovisan roman Stefana Janjića "Ništa se nije desilo"

​BANJALUKA - Drugo izdanje romana "Ništa se nije desilo" Stefana Janjića, mladog pisca iz Novog Sada, predstavljeno je u utorak uveče u Crvenom salonu Kulturnog centra Banski dvor, a o ovoj knjizi, pored autora, nadahnuto su govorili Goran Dakić iz ugla recenzenta, Borislav Vukojević iz ugla čitaoca, te Boris Maksimović iz ugla izdavača. Riječ je o knjizi koju je prvobitno štampala Matica Srpska, nakon što je Janjić prije nekoliko godina dobio stipendiju na konkursu nedjeljnika NIN za najbolji nacrt romana. "Problem" se pojavio već tri sedmice po štampanju knjige kada je cijeli tiraž rasprodan. Janjić je dugo vremena tražio izdavača za drugo izdanje, sve dok knjigu nije pročitao Boris Maksimović, vlasnik izdavačke kuće "Imprimatur" iz Banjaluke.

"Zaista ne znam o čemu su mislili izdavači koji su odbili da objave jedan ovako dobar roman. U isto vrijeme mi ih je žao, ali mi je i drago što smo baš mi izdavači. Sve što je predstavljeno u romanu, predstavljeno je savršeno jasno i taj zanatski aspekt pisanja u ovoj knjizi mene je naprosto oduševio", kazao je Maksimović tokom promocije.

Nakon njega riječ je uzeo književnik Goran Dakić.

"Rijetke su knjige koje su o ratu u BiH napisane pošteno. Još su rjeđe one koje su napisane iskreno i bez naknadne pameti. Janjićev roman od takvih je podviga", kazao je Dakić.

Borislav Vukojević, asistent na Fakultetu političkih nauka u Banjaluci, istakao je da se kao čitalac vraćao mnogim pasusima u romanu, ne zbog toga što su isti nerazumljivi, nego što nije vjerovao da neko toliko mlad toliko dobro piše.

"Ono što je mene iznenadilo u ovoj knjizi jeste to da su sve moje pretpostavke o toku radnje bile pogrešne. Mi koji nismo književnici u glavi dobijemo mehanizam koji je zasnovan na nekakvim holivudskim radnjama ili radnjama loše književnosti u hiperprodukciji i onda jednostavno vapimo za knjigama ovakve vrste koje će da nam prekinu tu monotoniju", naveo je Vukojević.

Sam autor, u čijoj biografiji piše da se bavi novinarstvom, da je studij novinarstva Univerziteta u Novom Sadu završio kao student generacije, gdje je danas doktorand i jedan od zaposlenih, pričao je o tome koja je ideja vodilja romana.

"Zapravo je sve počelo sa Kišom i njegovom idejom da bi se književnost mogla izvesti čak iz jedne izvrnute kante za smeće iz koje bismo vadeći jedan po jedan otpadak mogli da konstruišemo nekakvu priču. Ja sam zapravo želeo da se bavim otpacima iz prošlosti koje bih kombinovao sa nekim svojim ličnim zaostavštinama", poručio je Janjić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije