Književnost

Pratite nas na Google news

Promovisan roman posvećen novinaru Kamenku Katiću

Promovisan roman posvećen novinaru Kamenku Katiću
Foto: Srna | Promovisan roman posvećen novinaru Kamenku Katiću
Srna

Roman književnika, novinara i publiciste iz Bijeljine Tihomira Nestorovića "Jablanovi snene zvijezde" posvećen je njegovom prijatelju Kamenku Katiću za kojeg autor kaže da je ikona srpskog televizijskog novinarstva.

Na promociji svog šestog romana, koja je održana sinoć u Narodnoj biblioteci "Filip Višnjić" u Bijeljini, Nestorović je istakao da je riječ o njegovoj iskrenoj ispovijesti, sa romantičarskim prizvukom, u kojem je život pretočio u prozu.

"Kako starimo i sazrijevamo u stvaralaštvu dođe vrijeme da pospremimo ono što smo čuli i što znamo, a ja sam to ukoričio u ovaj splet istinitih priča o čudesnim jablanovima, duševnim ljudima i o onim zloduhima, o ratnoj siročadi i uvijek o ljubavi", naveo je autor.

Nestorović je za narednu godinu najavio svoj novi roman "Pansion gospođe Hadživuković" i otkrio da ima već gotovih pet knjiga.

Književnik i književni kritičar iz Srbije Ljubomir Ćorilić rekao je za Nestorovića da je jedan od značajnijih savremenih srpskih prozaista koji piše sažetu prozu svima razumljivim jezikom, zbog čega ga uvažavaju i čitaoci i kritičari.

Tihomir Nestorović prethodno je objavio romane "Miona Bročanska", "Dvije dodole", "Jana", "Teodor", "Ilinčići", više zbirki priča i pripovijedaka, te monografija o ljudima i događajima u Semberiji.

Dobitnik je "Zlatne značke" Kulturno-prosvetne zajednice Srbije, a njegov roman "Ilinčići" dobio je nagradu "Janko Veselinović" Udruženja književnika Srbije i opštine Bogatić kao najbolji istorijski roman napisan na srpskom jeziku u 2016. godini.

Živi i stvara u semberskom selu Brodac kod Bijeljine.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije