Književnost

Promovisana Bećkovićeva zbirka pjesama "100 mojih portreta"

Promovisana Bećkovićeva zbirka pjesama "100 mojih portreta"
Foto: N.N. | Promovisana Bećkovićeva zbirka pjesama "100 mojih portreta"

Matija Bećković je jedini srpski književnik koji je uspio da književnost dovede do tačke na kojoj ironija postaje umjetnost i da u svojoj poeziji napravi ironijsku distancu od stvarnosti, rekao je proslavljeni srpski režiser Emir Kusturica na Beogradskom sajmu knjiga, na promociji Bećkovićeve najnovije zbirke pjesama "100 mojih portreta".

"Bećković nije samo književnik, pjesnik, već i javna ličnost i jedini selebriti koji uspijeva da budi sva osjećanja koja su pohranjena u toj ogromnoj količini srpske narodne poezije", rekao je Kusturica na promociji na Platou "Branko Miljković".

On je naglasio da su najuzvišenije tačke Bećkovićeve književnosti upravo one za koje je bio optuživan da podstiču nered, nemire i nacionalno jedinstvo.

"`Ćeraćemo se još` je najduhovitija parabola koja govori, ne samo o istoriji srpskog naroda, nego svih ovde", rekao je Kusturica.

On je istakao da je Bećković pokazao da se i od banalnosti može napraviti vrhunska poezija i vrhunska priča.

"Kada Matija kaže da more dobro stoji uz njegov plavi džemper, to je ideja da se od svake i usputne senzacije može napraviti velika poezija", kaže Kusturica.

Prema njegovim riječima, Bećkovićeva književnost nije samo pisana, već i živi primjer usmene književnosti i ne postoji aspekt koji nije pokriven njegovim djelom.

Scenarista i pisac Vladimir Kecmanović rekao je da se njemu u stvaralačkom opusu Matije Bećkovića sviđa sve i da je svaka faza njegovog stvaralaštva sadržana u njegovoj najnovijoj knjizi poezije.

"U ovoj zbirci prisutne su sve tri faze Bećkovićevog rada. U duhu savremenog jezika mogli bismo reći da je ova knjiga `grupni selfi Matije Bećkovića`", rekao je Kecmanović koji je publici pročitao pjesmu o Branku Miljkoviću.

Bećković je naglasio da nije slučajno odabrao pjesmu o Branku Miljkoviću, ističući da je jedini on bio kadar da svoju glavu da za poeziju.

"Kada bi video šta je svojom smrću za poeziju učinio, Branko bi, uveren sam, sve isto ponovio", rekao je Bećković.

On je istakao da je knjiga posvećena njegovim prijateljima i njegovim najbližima.

"Imao sam sreću da mi prijatelji budu neki od najznačajnijih ljudi našeg vremena. Nisam pomišljao da bi mnogi moji prijatelji mogli umreti pre mene i da bih mogao ostati sam. A kada se to dogodilo, nije mi preostalo ništa drugo nego da o njima pišem", objasnio je Bećković

Knjiga "100 mojih portreta" objavljena je u izdanju "Večernjih novosti".

Bećkovićevu novu zbirku pjesama urednica Jelena Jovović nazvala je "lirskom autobiografijom o drugima" i "pjesničkom brojanicom".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije