Književnost

Promovisana knjiga Danijela Kovča: Poljsko selo Gumjera sačuvano od zaborava

Promovisana knjiga Danijela Kovča: Poljsko selo Gumjera sačuvano od zaborava
Foto: N.N. | Promovisana knjiga Danijela Kovča: Poljsko selo Gumjera sačuvano od zaborava

Knjiga "Gumjera – MÓJ POLSKI DOM", autora Danijela Kovča, promovisana je sinoć u prepunom Muzičkom paviljonu "Staklenac", u banjalučkom parku "Petar Kočić".

Predstavljanje knjige, koja svjedoči o bogatoj prošlosti sela Gumjera, organizovalo je banjalučko Udruženje Poljaka.

Ljubitelji pisane riječi saznali su mnoštvo zanimljivih činjenica o ovom poljskom selu koje se nalazi u zapadnom dijelu Republike Srpske, u laktaškoj opštini.

Autor Danijel Kovč opisao je osnivanje Gumjere, dolazak i život doseljenika, ekonomske i privredne prilike u selu, te odnos Poljaka doseljenika sa okolnim stanovništvom i naposljetku - gašenje sela.

"Motiv za objavljivanje knjige jeste činjenica da u Republici Srpskoj i dalje živi i radi priličan broj Poljaka potomaka nekadašnjih doseljenika, kojima će ova knjiga biti uspomena na pretke. Takođe, veliki broj porodica koje su živjele u Gumjeri, ali i mnogim drugim mjestima u Bosni i Hercegovini, sada se nalazi u Poljskoj i posvećeno i kontinuirano njeguju sjećanje na svoje porijeklo i na našu zemlju", istakao je Kovč.

Osim autora, o knjizi su govorili Gordana Đurđev Malkievič iz Univerziteta u Vroclavu, te Aleksandra Savić, urednica i predsjednica Udruženja lektora Republike Srpske.

Pored banjalučke publike, promociji knjige prisustvovali su i gosti iz Poljske, koji su istakli da sa nestrpljenjem čekaju da ovo vrijedno svjedočanstvo o prošlosti poljskog naroda bude prevedeno na njihov jezik.

"Gumjera – MÓJ POLSKI DOM", je prva knjiga mladog autora.

Danijel Kovč, koji je predsjednik Udruženja Poljaka Banjaluka, odlikovan je 2021. godine bronzanim krstom zasluga od strane predsjednika Republike Poljske, Andrzeja Dude.

Odlikovanje je uručio ambasador Republike Poljske u BiH, Jaroslav Lindenberg, a kandidovan je od strane Ambasade Republike Poljske u BiH za doprinos u saradnji Republike Poljske i BiH, te promociju poljske kulture i tradicije u Banjaluci i BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije