Književnost

Promovisana knjiga Emira Sokolovića: "Proročka i bajkovita poezija"

Promovisana knjiga Emira Sokolovića: "Proročka i bajkovita poezija"
Foto: N.N. | Promovisana knjiga Emira Sokolovića: "Proročka i bajkovita poezija"
Milan Rakulj

ZENICA - U klubu "Plava paleta", uz poštovanje svih propisanih mjera vezanih za pandemiju, upriličena je promocija dvojezične zbirke "Skelari/Traghettatori", inače 14. samostalne knjige Emira Sokolovića.

Program je započeo iščitavanjem naslovne pjesme od strane Sedžide Beganović Isaković, koja je ujedno bila i moderator programa i u muzičkoj pratnji direktora Banjalučke filharmonije, profesora Ivana Otaševića.

Zatim se, ispred izdavača "Planjax group" obratila Muamera Planjac apostrofirajući da im je zadovoljstvo da su izdavač druge knjige koju Emir Sokolović objavljuje u BiH (prvu knjigu su štampali Narodno pozorište Republike Srpske i "Besjeda" Banjaluka) te da se knjiga već nalazi u Kongresnoj biblioteci USA i u Nacionalnoj biblioteci Danske.

Poslije muzičkog intermeca u izvođenju Ivana Otaševića, Sedžida Beganović Isaković iščitala je prvi izbor poezije iz ukoričenja koje se predstavlja da bi Sokolovićev kolega, mladi pjesnik Marko Bačanović, pročitao dijelove recenzije prof. Franka di Karla i dio prikaza Ljiljane Tadić Adžamić.

"Sudbina pjesnika je, dakle, opstati (u ovom prirodnom, iskustvenom, kognitivnom sustavu, naizgled pokretnom i dinamičnom, u statičkoj i čvrstoj stvarnosti) i biti nešto što stoji, biti predodređen apsolutnoj nepokretnosti. To je razlog zašto je poezija Emira Sokolovića proročka i bajkovita: govori nam iz prve misli, ali ne može dovesti do srca", piše u recenziji Franka di Karla.

Poslije drugog bloka poezije koji je iščitala Beganović Isakovićeva i Otaševićevog intermeca, moderatorka je pozvala i autora da se obrati publici i da odgovori na nekoliko pitanja. Odgovor koji će se pamtiti je gest na pitanje koje je najveće priznanje za njegov književni rad kada je autor rukama pokazao na publiku i apostrofirao da ne postoji veće priznanje od publike koju ima "Plava paleta".

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije