Književnost

Promovisana knjiga "Genocidom do velike Hrvatske"

Promovisana knjiga "Genocidom do velike Hrvatske"
Foto: Srna | Promovisana knjiga "Genocidom do velike Hrvatske"

BEOGRAD - Knjiga "Genocidom do velike Hrvatske" akademika Vasilija Krestića večeras je predstavljena na Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu.

Peto izdanje ove knjige, u kojoj autor istražuje vjekovni suživot Srba i Hrvata da bi, kako je rečeno na promociji, pronašao korijene genocida nad srpskim narodom u 20. vijeku, priredilo je Udruženje za odbranu ćirilice "Dobrica Erić".

"Knjiga je nastala posle višegodišnjih studija srpske istorije u Hrvatskoj, srpsko-hrvatskih odnosa i istorije Hrvata, te sam odlučio da, nakon dugotrajnog ispitivanja, na temelju prvorazrednih izvora dam svoje poglede i mišljenje zašto je došlo do genocida, kako je došlo i ko ga stvara", rekao je Krestić Srni.

On je napomenuo da se time u srpskoj istorijografiji niko nije bavio.

"Obično su ljudi izučavali sam način izvršenja i broj žrtava tog strašnog zločina, kao i mesta gde su stradali ljudi", rekao je Krestić.

Krestić je istoričar, profesor Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu u penziji, akademik Srpske akademije nauka i umetnosti i član Senata Republike Srpske od 1996. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije