Književnost

Promovisana knjiga "Hercegova zadužbina - legende i znamenja"

Promovisana knjiga "Hercegova zadužbina - legende i znamenja"
Foto: Srna | Promovisana knjiga "Hercegova zadužbina - legende i znamenja"

Knjiga "Hercegova zadužbina - legende i znamenja" Radisava Mašića iz Foče obiluje zanimljivim i dragocjenim podacima o jednom od najmoćnijih srednjovjekovnih vladara Stefanu Vukčiću Kosači, njegovim gradovima, zadužbinama i drugom bogatom nasljeđu koje je ostavio, a koje je nedovoljno istraženo, rečeno je na promociji ove knjige u Foči.

Priču o hercegu Stefanu autor je ispričao na osnovu istorijskih dokumenata, legendi i znamenja, a knjigu je objavila izdavačka kuća "Svet knjige" iz Beograda.

Recenzent i urednik knjige Stevo Ćosović rekao je da tekstovi Mašića predočavaju istorijski i kulturni reljef fočanskog kraja i čitavog Gornjeg Podrinja, koje se naziva i Starom Hercegovinom.

On je naveo da knjiga sadrži 36 zasebno naslovljenih cjelina u kojima autor govori o istorijskim događajim, starim građevinama, crkvama i crkvištima, kulama i o ljudima.

"Uvodni tekstovi govore o istorijskim događajima iz perioda prve polovine 15. vijeka kada ovim predjelima vlada dinastija Kosača - veliki vojvoda Sandalj Hranić i poslije njega njegov sinovac herceg Stjepan ili Šćepan, kako ga ko naziva, koji je bio izuzetno zanimljiva ličnost oko koje su bile ispletene brojne legende i predanja", rekao je Ćosović.

On je istakao da Mašić sa naročitom pažnjom opisuje nedovoljno istražene stare gradove u Gornjem Podrinju, te pravoslavne crkve zadužbine Sandalja Hranića i hercega Stjepana.

"Raznovrsni su tekstovi i čitaoci iz različitih žanrova interesovanja mogu naći veoma zanimljive sadržaje. Recimo, tekst o Čajničkom Jevanđelju, koje je jedini rukopisni pisani spomenik srpske srednjovjekovne pismenosti u Bosni, pa divan tekst o ikoni Čajničkoj Krasnici, koju je prema legendi i predanjima uradio Sveti jevanđelist i apostol Luka", dodao je Ćosović.

Novinar Vladimir Pantović ističe da je knjiga važna i zbog toga što se danas, izuzev na univerzitetima, ne objavljuje mnogo izdanja čija su tema srednji vijek i srednjovjekovni vladari.

On je izdvojio tri pristupa koje Mašić ima u pisanju.

"Prvi je oslonjen na suve istorijske činjenice i podatke, drugi na mitove i legende, kazivanja i predanja i treći sloj koji je umjetnikova fikcija, odnosno traženje nekog logičkog zaključka i završetka pojedinih dijelova u knjizi", rekao je Pantović.

Radisav Mašić rekao je da su ovo teme kojima se sa velikim interesovanjem bavio posljednjih dvadesetak godina, te dodao da je Herceg Šćepan jedinstvena ličnost jer se cijela jedna oblast - Hercegovina, upravo po njemu zove i najveći dio knjige posvećen je njemu, govori o tom dobu, o svemu što je karakteristika 15. i 16. vijeka u tadašnjoj Bosni.

"Herceg Šćepan je ostavio iza sebe vidan trag - šta je danas poslije četiri vijeka ostalo od svega toga, to je bila tema kojom sam se bavio i tragao za hercegovom ostavštinom i nalazio tragove u crkvištima, manastirištima, oštećenim crkvama, trebalo je znati saslušati te kazivače i napisati tu priču", rekao je autor.

Mašić je dodao da knjiga donosi niz detalja koji se ne mogu naći u jednoj knjizi.

"Da bi ih našli morali biste pročitati tridesetak i više knjiga. Zbog toga mislim da će čitaoci imati potrebu da čitaju ovu knjigu ne samo jednom, nego da joj se vraćaju i da je iščitavaju", naveo je on.

Promocija knjige održana je večeras u Centru za kulturu i informisanje. /kraj/aj/bb/foto

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije