Književnost

Promovisana knjiga "Hristos se rodi"

Promovisana knjiga "Hristos se rodi"
Foto: Srna | Promovisana knjiga "Hristos se rodi"

TREBINJE - U Trebinju je večeras predstavljena knjiga "Hristos se rodi", autora Perice Đakovića, a riječ je o seriji božićnih intervjua koje je Đaković vodio sa blaženopočivšim mitropolitom Amfilohijem u periodu od 2014. do 2020. godine, odnosno nastavak knjige "Morački jasnovidac".

Đaković je rekao novinarima da mu je velika čast i zadovoljstvo da je mogao da završi 40-godišnju novinarsku karijeru sa ove dvije knjige, navodeći da je sa blaženopočivšim mitropolitom imao oko 20 velikih intervjua, a u knjigama je predstavljeno desetak.

"Blaženopočivši mitropolit Amfilohije je bio čovjek koji je plenio, izuzetnog uma i intelekta, ovo što se sada dešava u Ukrajini, on je nagovijestio i 2017. godine pričao u intervjuu", rekao je Đaković.

On je istakao da su se intervjuima bavili svim temama, aktuelnim, političkim, društvenim, na koje je blaženopočivši mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije imao odgovor.

Sveštenik Obren Jovanović je rekao da je knjiga "Hristos se rodi" izuzetno dragocjena, te da će svi koji je budu čitali vidjeti da je u njoj veoma važno štivo, jer je riječ o najturbulentnijem vremenu u Crnoj Gori, srpskom narodu i čitavom hrišćanstvu.

"Mitropolit je bio glasnogovornik, on je te teme divno obrađivao i vidjeće čitaoci da je bio prorok svog vremena i da je neke stvari unaprijed sagledao i vidio i zato je onako glasno govorio, pa su se mnogi ljutili", rekao je otac Jovanović.

On je dodao da je blaženopočivši mitropolit bio čovjek stasa i glasa, koji je znao šta radi, da je uvijek brinuo o drugima i govorio ono što je za dobrobit čitavog srpskog i svepravoslavnog naroda.

"To je jedan čovjek izuzetno velike širine, velikog Božjeg dara i njegova riječ se daleko čula. Spremaju se mitropolova izabrana djela u 36 knjiga, a ovo je jedan segment tog opusa", rekao je Jovanović.

Advokat Zoran Lazarević, koji je i bio član pravnog savjeta Mitropolije crnogorsko-primorske kada je mijenjan Zakon o slobodi vjeroispovijesti, rekao je novinarima da je značaj ovakve knjige što je uvijek dobro prisjetiti se veličine blaženopočivšeg mitropolita Amfilohija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije