Književnost

Promovisana knjiga "Iz dnevnika jednog profesora" Gordane Đukić

Promovisana knjiga "Iz dnevnika jednog profesora" Gordane Đukić
Foto: Radio Srbac | Promovisana knjiga "Iz dnevnika jednog profesora" Gordane Đukić

Svakodnevne tople ljudske priče koje su obilježile životni i radni vijek Zdravka Đukića, profesora matematike u penziji, na lijep i dopadljiv način pretočila je u knjigu njegova supruga Gordana, a ovom nesvakidašnjom zbirkom uspomena ujedno je obilježena njihova 50. godišnjica braka.

Knjiga pod nazivom "Iz dnevnika jednog profesora" objavljena je još prije dvije godine, ali je zbog epidemiološke situacije promovisana danas u sali Skupštine opštine Srbac.

Trideset sedam priča, podijeljenih u pet poglavlja, govore o Zdravkovim dogodovštinama od "bosonogog djetinjstva", upisa na fakultet i studentskih dana u Beogradu, pa sve do povratka u Srbac i rada u srbačkoj gimnaziji, gdje je sa suprugom Gordanom proveo punih 40 godina prije odlaska u penziju.

Gordana Đukić rekla je da je knjiga nastala na samom početku pandemije virusa korona, kada su bili zatvoreni u kući gotovo tri mjeseca.

"Slušajući Zdravkove priče kroz život odlučila sam da u vrijeme pandemije napišem knjigu. Izabrali smo one koje su optimistične i dovoljno kratke da ih ljudi danas mogu čitati uz kafu, i koje će ih razveseliti i unijeti radost u njihova srca", istakla je Đukićeva.

Ona je dodala da su jubilej 50 godina braka obilježili još jednom knjigom pod nazivom "Ko smo mi", u kojoj je opisano njihovo porodično stablo, a koju planiraju promovisati u julu.

Zdravko Đukić, koji je završio studije matematike na Prirodno-matematičkom fakultetu u Beogradu, nakon odlaska u penziju nagrađen je najvišim priznanjem, Poveljom opštine Srbac.

On je vrstan šahista i majstorski kandidat, a ostaće upamćeno da je 10. aprila 1969. godine, kao student, pobijedio u simultanki u Beogradu slavnog Viktora Korčnoja, tada trećeg šahistu svijeta.

Urednik i recenzent knjige Žarko Šarić naglasio je da je ova knjiga najbolji dokaz da se inspiracija za pisanje može naći iz običnih stvari iz svakodnevnog života.

"Autorka je na prijemčiv i topao način ispričala razne događaje i doživljaje i sačuvala od zaborava kovčežić uspomena koji čitaoca opominje da život nije satkan samo od problema i nedaća, kojima su opterećeni naše vrijeme i prostor, već da ne bi ništa smetalo da se malo više prepustimo svakodnevnim životnim radostima", poručio je Šarić i dodao da je sve ilustracije nacrtala njihova unuka Sara Šutonja.

Organizator današnje promocije bilo je Srpsko prosvjetno i kulturno društvo "Prosvjeta" Srbac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije