Književnost

Promovisana knjiga "Kako (ni)je propao rokenrol u Srbiji"

Promovisana knjiga "Kako (ni)je propao rokenrol u Srbiji"
Foto: Srna | Promovisana knjiga "Kako (ni)je propao rokenrol u Srbiji"

U Istočnom Novom Sarajevu rok novinar i publicista Duško Antonić predstavio je svoju knjigu "Kako (ni)je propao rokenrol u Srbiji", što je ujedno bila i prva promocija ovog ostvarenja u Republici Srpskoj.

Antonić je nakon sinoćnje promocije izjavio za Srnu da je ovom knjigom htio da dokaže da je rokenrol itekako živ.

On kaže da mu je želja bila i da u cijeloj priči da lični doprinos u opstajanju i življenju rokenrola kako u Srbiji i Republici Srpskoj, tako i u ostatku bivše Jugoslavije.

"Ono o čemu pišem u knjizi ne odnosi se samo na Srbiju, iako je izravno vezana lista za 100 najboljih albuma, ali slično se dešava i svim zemljama bivše Jugoslavije, koja je inače bila po mnogima druga rok scena u Evropi i treća na svetu", istakao je Antonić.

Antonić dodaje da je Knjigu "Kako (ni)je propao rokenrol u Srbiji" spremao više od 20 godina i sastoji se iz dva dijela.

U prvom dijelu, autor sagledava kako se raspad Jugoslavije odrazio na rok kulturu. U drugom dijelu knjige objavljene su liste dvadeset najboljih albuma snimljenih u Srbiji u periodu od 1992. do 2017. godine koje je sačinilo 57 novinara, umjetnika i kulturnih analitičara, uključujući i autora knjige.

"Najteže je bilo pronaći izdavača i izdati knjigu onako kako sam želeo da ona izgleda. Dok sam pisao pojedina poglavlja, mnogo štošta sam pisao više za svoju dušu. Sama anketa i izbor 100 najboljih albuma mi je bila najlepši i najlakši proces u suštini, jer danas to mnogo lakše ide preko interneta, mejla. Svaka pojedinačna lista me radovala, jer sam voleo da vidim ko je koga kako rangirao", naveo je Antonić.

On je napomenuo da je najlakši način da se dođe do knjige tako što ga zainteresovani mogu pronaći putem "Fejsbuka" i dogovoriće se u vezi svih detalja.

"Meni je drago što sam skoro sve kupce mojih knjiga upoznao kako preko društvenih mreža, tako i na promocijama, kao što je ova u Istočnom Sarajevu", istakao je Antonić.

Knjiga je do sada promovisana u nekoliko gradova Srbije, a ovo je bilo prvo predstavanje u Republici Srpskoj, što Antonić ističe kao posebno zadovoljstvo, dodajući da ga je poziv organizatora prijatno iznenadio.

"Ovo je najlepša promocija do sada, stvarno sam prijatno iznenađen, da ne kažem da sam ganut i prijemom i srdačnom atmosferom. U publici je bilo i dosta mlađe generacije, što mi posebno prija", istakao je Antonić.

U recenziji knjige, Bogomir Mijatović napisao je da je Antonićeva knjiga najmanje nekakva top lista najboljih srpskih albuma u obuhvaćenom periodu i da je ovo ozbiljna sociološka studija, vrhunski master rad, čak doktorska disertacija o zadatoj temi.

"Kroz priču o srpskoj rok muzici autor se dotakao i filma, pozorišta, književnosti, medija, novinarstva, diskografije, ekonomije i politike: svega što je imalo dodirnih tačaka sa rokenrolom, samim tim i uticalo na njega. Posebnu pažnju je posvetio odnosu medija prema srpskom rokenrolu, kao i nezavisnim izdavačima, bez kojih bi se našem roku utro trag", naveo je Mijatović u recenziji knjige.

Promociju je organizovala opštinska uprava Istočno Novo Sarajevo, a šef Kabineta načelnika opštine Dejan Romić ističe da su lako ostvarili saradnju sa Antonićem koji se rado odazvao pozivu.

"Bilo je i jednostavno i logično odabrati prostor gdje ćemo organizovati promociju, a po posjećenosti možemo reći i da je bila uspješna. Zašto baš ova knjiga, pa zato što smatramo da nemamo dovoljno sadržaja koji se tiču rok kulture i promocija knjiga ovog tipa. Posljednja knjiga koja je promovisana u našem gradu , a tiče se rokenrola, je bila prije pet godina", istakao je Romić.

Promocija knjige je upriličena sinoć u kafe baru "Nju folder" u Istočnom Novom Sarajevu, gdje su posjetioci uz druženje sa autorom imali priliku i da kupe knjigu

Duško Antonić je rođen u Beogradu 1953. godine gdje je završio novinarstvo na Fakultetu političkih nauka. Kroz tri redakcije u kojima je bio zaposlen i desetine sa kojima je sarađivao napisao je hiljade tekstova, između ostalog i o rokenrolu. Ovo mu je ukupno 27 knjiga iz raznih oblasti, a treća iz oblasti rok kulture.

Između ostalog, uradio je serijal od 30 emisija "Leksikon jugoslovenske rok i pop muzike", osmislio i devet godina organizovao SVURF – SavskoVenački urban fest – festival kulture za djecu i omladinu, a sa Danilom Štrpcem napisao i uredio knjigu "YU 100: najbolji albumi jugoslovenske rok i pop muzike", koja je objavljena 1998. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije