Književnost

Promovisana knjiga "Ljubav, samoća, tišina" trojice autora

Promovisana knjiga "Ljubav, samoća, tišina" trojice autora
Foto: N.N. | Promovisana knjiga "Ljubav, samoća, tišina" trojice autora

BANJALUKA - Jasno je da su vidljive granice naših moći i beskraj naše nemoći, kaže Goran Vukojević. Ginemo u lančanim sudarima nesreća koje nosimo duboko u želucu, dodaje Stevo Grabovac.

Kad bi čovjek znao ćutati, ne znam da li bi bio čovjek ili bi bio mudrac, životinja, drvo. Kad ne bi griješio, kad bi mogao vratiti vrijeme, bio bi Bog, ali ne može i kaje se i pati, zatvara se u sebe, ćuti, trpi, onda od tjeskobe kuje pjesmu da ne poludi, potvrđuje Miroslav Gojković.

Sve ovo i još mnogo toga piše u knjizi poezije "Lubav, samoća, tišina", koju zajednički potpisuju trojica pomenutih autora.

Knjiga je objavljena prošle godine u izdanju "Biblionera", a promocija je održana u Vijećnici Kulturnog centra Banski dvor u utorak uveče. Promociju je organizovalo Udruženje za promociju i popularizaciju književnosti "Imperativ", čime je i otvorena nova sezona književnih i poetskih večeri u organizaciji ovog udruženja.

Moderatorka programa bila je Tanja Stupar Trifunović, pored Ota Horvata i Darka Cvijetića, ujedno i jedna od recenzenata knjige.

Riječ je o zbirci koju su ispisala tri prijatelja i ista je, kako jednoglasno kažu, prije svega plod prijateljstva, a ne neke profesionalne saradnje. Sva trojica autora krajem sedamdesetih godina prošlog vijeka rođena su u Slavonskom, a odrasla u Bosanskom Brodu.  Njihovo prijateljstvo seže u ratno djetinjstvo. Bili su premladi da nose puške u rovu, a prestari da ne znaju šta se oko njih dešava. Kako je na promociji istaknuto, osim tog nošenja puške, sva ostala zla rata nisu prošla mimo njih. Izlaz im je u to vrijeme bila muzika. Danas je to očigledno pjesništvo. Njihovo pjesništvo, dakako, konstatuje stvarnost, ali nikoga konkretno ne osuđuje. Iako je po svemu ostalom riječ o tri različita pogleda na svijet, slično gorko iskustvo i izdizanje iznad dnevnopolitičkog prepucavanja ovu zbirku čini istinskom cjelinom.

"Najjači adut ove knjige je iskrenost", kazao je na promociji Gojković, ujedno i glavni "krivac" za objavljivanje ovog naslova. Naslov, razumije se, kako je riječ o tri pjesnika, ima i svoje podnaslove. Goran Vukojević se potpisao ispod podnaslova "Molitva tišini za oproštaj". Ciklus pjesama Steve Grabovca nazvan je "Sve tvoje samoće", dok je Miroslav Gojković ispisao dio naslovljen "Ni ne slutiš koliko volim te danas". Kako je Vukojević istakao, u pjesmama sve trojice postoji i ljubav i samoća i tišina, ali kada bi morali dijeliti ove riječi, njegova bi bila tišina, Grabovčeva bi bila samoća, a Gojkovićeva bila bi ljubav.

Nije to, zapisaće Tanja Stupar Trifunović, još jedna knjiga o ratu, nego knjiga o nepristajanju na rat iako se on već dogodio.

Osim stihova, njene riječi potvrđuje i "grupni portret sa prijateljima" pri kraju knjige štampan umjesto, uvijek uobičajenih, biografija i bibliografija književnika.

Pored godina i mjesta rođenja pjesnika, tamo tek stoji da su oni tražili odgovore, sreću i ljubav, jurišali na vjetrenjače i bunili se protiv zla.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije