Književnost

Promovisana knjiga "Mandarinske patke" Milanke Blagojević u Banjaluci

Promovisana knjiga "Mandarinske patke" Milanke Blagojević u Banjaluci
Foto: N.N. | Promovisana knjiga "Mandarinske patke" Milanke Blagojević u Banjaluci

BANJALUKA - "Mandarinske patke", prozni prvenac Milanke Blagojević, objavljen u izdanju "Imprimatura", promovisan je u ponedjeljak uveče na Art terasi Kulturnog centra Banski dvor, a osim autorke o knjizi su u ime izdavača pričali Boris Maksimović i u ime recenzenta Tanja Stupar-Trifunović.

Milanka Blagojević (1982) diplomirala je na Odsjeku za srpski jezik i književnost Filološkog fakulteta Univerziteta u Banjaluci i dosad je kratke priče objavljivala u zajedničkim zbirkama mladih autora, književnim časopisima i internet-portalima. Glavni i odgovorni "krivac" za njenu prvu knjigu, kako je pojasnio Maksimović, jeste Tanja Stupar-Trifunović, kojoj su se kratke priče Milanke Blagojević izuzetno dopale i koja je kontaktirala izdavača.

"Njeni junaci imaju tu sposobnost da i najsitnije spoljašnje situacije i okolnosti posmatraju i prožive jednim osjetljivim, iznijansiranim i dubokim emotivnim iskustvom. Fascinantan je način kako ona gradi priču uklapajući mozaično odlomke iz razgovora, svakodnevne situacije i ključna pitanja o životu, smislu, sreći, smrti. Kao da vas zajedno sa svojim junacima nježno vodi do ruba provalije, nad kojim se svaki od njih zanjiše, a potom je ili preskoči ili odlebdi", kazala je Tanja Stupar-Trifunović, dodajući da junaci Milanke Blagojević, ma koliko užasa da ponesu, njihovi lomovi nisu sunovrat, već let ka nekoj mekšoj stvarnosti, koja pruža manje otpora. Njene priče, zaključila je Stupar-Trifunovićeva, imaju magijsku moć da jezu, strah i užas učine nježnijim, da im daju ljudsko i nježnije lice.

Sama autorka, osim recenzentu i izdavaču, zahvalila je i publici, koja je u zaista velikom broju posjetila ovu promociju. Nakon nekoliko pročitanih priča iz knjige, ona je pojasnila da naslov "Mandarinske patke" duguje japanskoj književnosti dvanaestog vijeka, gdje se prvi put susrela s ovim terminom koji simbolizuje ljubav, brak, zajedništvo i uzajamno poštovanje.

"Mandarinske patke rijetko možemo vidjeti van zajednice, one gotovo cijeli svoj život žive u monogamiji i brinu o mladima. Taj termin mi je bio zgodan za poistovijetiti se, a i dobro mi je zvučao kao naslov knjige", kazala je tokom promocije Milanka Blagojević, pojašnjavajući da je njen proces pisanja sličan pjesničkom u smislu da ne razmišlja mnogo o samom procesu, već da čeka inspiraciju. To pisanje, istakla je, uokvireno je u epistolarnu formu, koja je veoma zahvalna i u kojoj kao autor osjeća najveću slobodu.

Nakon promocije, prisutne na Art terasi zabavio je saksofonista Albert Savić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije