Književnost

Promovisana knjiga Nedeljka Zelenovića

Promovisana knjiga  Nedeljka Zelenovića
Foto: Srna | Promovisana knjiga Nedeljka Zelenovića

ISTOČNO SARAJEVO - Knjiga poezije "Pohodnik po svojoj volji" književnika Nedeljka Zelenovića iz Istočnog Sarajeva promovisana je večeras u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo u okviru programa 24. Festivala malih scena i monodrame.

"Ovu knjigu poezije posvetio sam svom srpskom rodu i svom zavičaju", rekao je Zelenović Srni.

U zajedničkoj recenziji ovog djela književnici Stevka Kozić Preradović i Ranko Preradović iz Banjaluke navode da Zelenović ovom knjigom obogaćuje savremeno srpsko pjesništvo i književnost uopšte.

Autor ovu knjigu u izdanju "Besjede" iz Banjaluke, otvara pjesmom "Srpska" i tako najavljuje slijed pjesama o Srbima, pravoslavcima, zavičaju, običajima.

"Riječ je o onom pjevu koji govori toliko doslovno dobro i dosta o nama, a vrsta je Zelenovićeve proglasne pjesme...", navodi se u recenziji Preradovića.

Oni ističu da, završavajući knjigu ciklusom "Poemija", gdje je 10 dužih napjeva - poema, pjesnik zaokružuje cjelinu pjevanja i traganja.

Pjesnik David Kecman Dako, koji je i prozni pisac i esejista, književni, pozorišni i likovni kritičar iz Sombora, kaže da je ovo djelo tematski i sadržajno u cjelosti ostvareno već od ranije znanim, poetskim konceptom ovog autora.

"Djelo je ostvareno lirskim konceptom u kome dominira klasična forma, sklonost otvorenom iznošenju kritičkog stava o onom što ga je izazavalo na `oglašavanje` pesmom, smelim glasom istine", naglasio je Kecman.

On posebno ukazuje da su ciklusi "Pismo iz Dragočaja", "Mirenje braće" i završni "Poemija" mahom u znaku epistolarne poetike, izrazitije, epske narativnosti.

"Zelenović je svojim `Pohodnikom` poručio da nam se valja osloboditi vekovima nakupljenog bremena, ali i najpre onog vlastitog kamena što nam visi o vratu, da nam se valja razbistriti, umivati na zdravom, bistrom vrelu, na izvoru od istine vlastitim udesima zapamćene", rekao je Kecman.

O karakteristikama Zelenovićevog književnog i poetskog izraza i njegovoj privrženosti zavičaju, Hercegovini, srpskom narodu, jeziku, tradiciji i običajima govorili su njegove kolege Branko Perić i Đorđe Latinović.

Nedeljko Zelenović rođen je 1958. godine u selu Brđani, opština Konjic.

Diplomirao je 1982. godine na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, Odsjek slavistika. On je pisac, kljiževnik, esejista, književni kritičar, a bavi se i novinarstvom.

Do sada je objavio 18 knjiga proze i poezije i nagrađivan je više od 20 puta, a radovi su mu prevođeni na nekoliko svjetskih jezika.

Potpredsjednik je Udruženja književnika Republike Srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije