Književnost

Promovisana knjiga "Noć kada su palili knjige" Uglješe Kesića

Promovisana knjiga "Noć kada su palili knjige" Uglješe Kesića
Foto: Banski dvor | Promovisana knjiga "Noć kada su palili knjige" Uglješe Kesića

Druga zbirka pjesama banjalučkog pjesnika Uglješe Kesića zanimljivog naslova "Noć kada su palili knjige" promovisana je u ponedjeljak uveče u Vijećnici Kulturnog centra Banski dvor, a o knjizi je pored autora govorila književnica Neda Gavrić, dok je moderator večeri bio Kemal Handan.

Zbirka je objavljena u izdanju "Art printa" iz Banjaluke, u čijem je izdanju objavljena i Kesićeva prva knjiga "Zažmiri" 2018. godine.

"Moja druga zbirka poezije 'Noć kada su palili knjige' dugo je sazrijevala u meni i, kako sam naziv kaže, predstavlja jedan moj krik protiv degradacije književnosti i kulture uopšte. Knjiga se razlikuje od prve po tome što je jasno vidljiva gorčina zbog zapostavljanja kulture. Sličnosti postoje u vidu ciklusa koji su vidljivi i u prvoj knjizi, a to su ciklus ljubavnih pjesama, ciklus dječjih i ciklus pjesama o Banjaluci. Uprkos naslovu koji intrigira sam po sebi, ovim putem ne želim da obeshrabrim mlade pjesnike da pišu, već, naprotiv, da sa nama starijima pomjere mrak sa našeg kulturološkog neba", istakao je Kesić nakon promocije za "Nezavisne novine".

Neda Gavrić kaže da je autor već u uvodnoj riječi pomenuo kako je u knjizi drugi dio njegovog srca i, po njenom mišljenju, upravo je u toj rečenici sažeto sve što je najvažnije da se pomene, istakne i naglasi o ovom djelu.

"Čitaoci listajući stranice knjiga zaista čitaju i ogoljenje duše autora. Kao neko ko je bio privilegovan da među prvima pročita ono što Uglješa Kesić stvara iz srca i duše, vjerovala sam da neću naići na velika i posebna iznenađenja, smatrajući da znam koliko Uglješa umije sa riječima. Međutim, već na prvim stranicama uvjerila sam se da ipak znam malo, sasvim malo i skromno, te da Uglješa ima još mnogo toga da nam kaže... Novog, neotkrivenog i neistraženog olovkom i srcem", istakla je Gavrićeva. Ona otkriva da je tema pjesama u drugoj knjizi ostala ista kao i u prvoj, a to je ljubav, ljubav prema rodnom gradu, prema velikanima među pjesnicima, prema voljenoj ženi.

"Svugdje i uvijek se provlači ljubav koja iz njegovog srca, uz pomoć olovke, tako živo i opipljivo uzlazi i u svaku poru kože onoga ko čita ovu knjigu poezije ulazi. Ljubav kao smisao, kao zvijezda vodilja, kao vječna inspiracija", navodi Neda Gavrić. Kao neko ko mnogo drži do tradicije i kulture, zaključuje ona, Uglješa Kesić nije mogao da u datim momentima ne napiše i pjesme u kojima njegovo biće izražava bunt i nevjericu u odnosu na trenutne društveno-kulturne tokove.

Uglješa Kesić rođen je 1980. godine u Banjaluci, a u rodnom gradu završio je osnovnu školu i gimnaziju, te diplomirao na Filozofskom fakultetu na Odsjeku za istoriju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije