Književnost

Promovisana knjiga Ranka Preradovića "Moji sagovornici"

Promovisana knjiga Ranka Preradovića "Moji sagovornici"
Foto: N.N. | Promovisana knjiga Ranka Preradovića "Moji sagovornici"

BANJALUKA - Tokom skoro pola vijeka rada u novinarstvu imao sam razgovore sa više od 500 umjetnika, prvenstveno književnika. Uzevši fragmente intervjua s piscima, okuražio sam se da napravim pravu malu misaonu šarenicu svega i svačega, kaže pisac Ranko Preradović.

Njegova knjiga "Moji sagovornici" promovisana je u srijedu naveče u Vijećnici Kulturnog centra Banski dvor, a nju je organizovalo Udruženje za promociju i popularizaciju književnosti "Imperativ" u saradnji sa Banskim dvorom.

Ranko Preradović Deda, iza kojeg je više od 20 knjiga poezije i preko pola vijeka trajanja na ovdašnjoj i inostranoj književnoj sceni, prevođen, nagrađivan, zastupljen u antologijama, pisao je za vodeće jugoslovenske listove i iz tog razloga je odlučio da objavi isječke iz razgovora sa značajnim sagovornicima iz svoje bogate novinarske karijere.

"Najstariji intervju koji sam tu plasirao napravljen je 1966. godine, a najnoviji je iz 2017. U tom periodu napravio sam oko 600 razgovora s umjetnicima, najčešće s piscima i tako je nastala ova knjiga. U knjizi je zastupljeno 60 razgovora, 50 sa domaćim piscima i 10 s inostranim", kazao je Preradović.

Najdraži razgovori u životu, kako kaže, bili su mu sa Desankom Maksimović.

"Moja supruga Stevka i ja bili smo prijatelji sa Desankom. Ona je toliko daleko išla u razgovoru da su meni, tada jako mladom čovjeku, ona i njen suprug dali intervju o tome kako su se njih dvoje zavoljeli. To je u to doba bio intervju - čudo", priča Deda.

U ovoj knjizi nalaze se razgovori i sa 18 autora iz Banjaluke.

"To su danas afirmisani pisci, a tada su bili početnici. Ipak, odlučio sam da objavim samo fragmente jer je mnogo toga u tim razgovorima što danas ne bi interesovalo čitaoce. Govorili smo o tada aktuelnim stvarima, ali smo uvijek bili i ostali borci za čistu riječ, pamet i izdavačku djelatnost koje ni danas nema kod nas", istakao je Preradović.

S Rankom je razgovarao novinar i pjesnik Milan Rakulj, koji je pisao i predgovor za knjigu, za šta je istakao da mu je bila velika čast što je Deda baš njega odabrao.

"S jedne strane osjećao sam divljenje sa kojim ljudima je sve pričao, a koji više nisu među živima, a s druge malu zavist jer mi koji se danas bavimo novinarstvom nećemo imati priliku da pričamo sa Desankom Maksimović, Brankom Ćopićem, Mešom Selimovićem. Deda je pisao za vodeće srpske i jugoslovenske listove, tako da je on bio čovjek iznutra koji je mogao da osjeti šta može da pita svoje sagovornike. Oni su mu otvarali dušu i tu se između redova može pročitati neka drama vođena između njega i njegovih sagovornika jer je intervju po definiciji Mome Kapora - duodrama", naveo je Rakulj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije