Književnost

Promovisana knjiga "Sunce ovog dana-pismo Andriću"

Promovisana knjiga "Sunce ovog dana-pismo Andriću"
Foto: Srna | Promovisana knjiga "Sunce ovog dana-pismo Andriću"

TREBINJE - Knjiga "Sunce ovog dana-pismo Andriću", autora Vladimira Pištala, promovisana je večeras u Trebinju.

Episkop zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije istakao je na promociji da je Pištalo jedan od najboljih srpskih pisaca i da je njegova svaka nova knjiga sve značajnija i sve bolja.

"Za nas je bitno i to što je on Hercegovac, a svaki Hercegovac je i lokalni i univerzalni pisac i mislim da je veoma važno da promovišemo knjige kao što je ova", rekao je vladika Grigorije.

On je ocijenio da je ova knjiga izvanredan razgovor sa Andrićem, koju je mogao da napiše "samo ko je naizust upoznao djela velikog književnika, ko je od rane mladosti čitao Andrića, živio s njim".

Vladika Grigorije je naveo da je knjiga pisana u zanimljivoj formi dijaloga između njih dvojice i da otkriva Andrića u jednom veoma važnom svjetlu kao izvanrednog čovjeka.

Prema riječima urednika i kritičara Nenada Šaponje, Pištalova knjiga je obilježila ovu godinu i ovo je njena 51. promocija.

"Roman toka književne svijesti je potvrdio da je naša književnost velika. Na sličan način kako je Tomas Man razgovarao s Geteom, Pištalo razgovara sa Andrićem", rekao je Šaponja i dodao da ova knjiga "pokazuje ko u stvari Andrić jeste".

Autor knjige "Sunce ovog dana-pismo Andriću" Vladimir Pištalo rekao je da je promocije knjige dosad organizovao širom zemalja bivše Jugoslvije, u Austriji, NJemačkoj, Australiji i Indiji.

Pištalo je istakao da su ljudi gledali mrtvim očima mrtvog Andrića, ali da je njegova želja da se živim očima gleda živi Andrić.

On je dodao da ova knjiga vraća samopoštovanje srpskoj kulturi i svakome onome ko je bude čitao.

Promocija je održana u amfiteatru Hercegovačke Gračanice na Crkvini u organizaciji Eparhije zahumsko-hercegovačke i primorske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije