Književnost

Promovisana knjiga "Težina trepavice" Saše Baštinca

Promovisana knjiga "Težina trepavice" Saše Baštinca
Foto: Ilustracija | Promovisana knjiga "Težina trepavice" Saše Baštinca

BANJALUKA - Promocija zbirke poezije za djecu "Težina trepavice" banjalučkog književnika Saše Baštinca u subotu uveče u bašti "City puba" privukla je brojne ljubitelje pisane riječi.

Knjiga je objavljena u izdanju Književne zajednice "Vaso Pelagić" iz Banjaluke, a na promociji o istoj, pored autora, pričala je recenzentkinja Ivana Lakić, dok je kao gostujuća pjesnikinja nastupila mlada Selena Berić. Baštinac je govorio o tome kako se nakon dvije zbirke poezije za odrasle i jednog romana odlučio da napiše i zbirku poezije za djecu.

"Ostvarivši se u ulozi ujaka, to je iznjedrilo najskrovitiji talenat u meni, onaj za neokaljanu, dječju poeziju. U knjizi ima pregršt dovitljivih odgovora, dosjetki, nestašluka, razdraganosti i onog kako samo dijete umije da gleda na svijet. Stavljam dijete u jednu zaštićenu kategoriju, dijete koje je inače veoma malo zastupljena tema u pjesništvu", kazao je Baštinac.

Iako je zbirka prevashodno posvećena mlađim čitaocima, napominje Baštinac, ona sasvim izvjesno ponajprije mora završiti u rukama odraslijih, jer kako dodaje, svi smo mi nekome očevi, majke, ujaci, tetke, a paradoksalno i sami dijete u duši, pa se tako sa ovom poezijom i tim djetetom i sami možemo identifikovati.

Recenzentkinja knjige Ivana Lakić kazala je da je lirski subjekt Saše Baštinca snažan u svojim namjerama da se jasno opire svim stvarima koje nam nameće društvo.

"Jedina prava ljubav za pjesnika je toplina, koju Saša nesebično dijeli sa svojom čitalačkom publikom", zaključila je Lakićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije