Književnost

Promovisana knjiga "Uzrečice i poštapalice Semberaca"

Promovisana knjiga "Uzrečice i poštapalice Semberaca"
Foto: Srna | Promovisana knjiga "Uzrečice i poštapalice Semberaca"

BIJELJINA - U Narodnoj biblioteci "Filip Višnjić" večeras je promovisana knjiga "Uzrečice i poštapalice Semberaca" autora Ostoje Krstića.

 

Krstić je rekao da je ova knjiga nastavak njegovog "Semberskog rječnika", objavljenog 2005. godine, a nastala je s ciljem da očuvanja ćirilice i srpske tradicije i kulture.

"Da bih se odužio svom rodnom kraju, osjećao sam potrebu da skupim riječi u `Starosemberski rječnik`. Izabrao sam 4.000 riječi u kojima se nalaze slavski običaji, vašari, čobanske igre, čak i neki recepti. Knjiga je logičan nastavak tog rječnika", rekao je Krstić novinarima.

Sveštenik Velislav Mišura rekao je da je ova knjiga velika narodna mudrost pretočena u uzrečice i poštapalice, te da objašnjava jedan dug period u istoriji Srba, ali i temelje za očuvanje srpskog naroda.

"Ova knjiga ima veliko značenje i dobar je temelj za očuvanje tradicija i kulture jer se te uzrečice i poštapalice, koje su se koristile nekad u našem narodu, i danas koriste", pojasnio je Mišura.

Književnik Tihomir Nestorović izjavio je da je odrastao uz brojne poštapalice i uzrečice, da su generacije prije veoma lijepo pričale i da su govorile bez viška i stranih riječi.

"Narod je koristio ove poštapalice, termine. Svaka od tih riječi bila je smislena", istakao je Nestorović, te dodao da autor sve vrijeme govori o nečemu što je autohtono, što je, možda, doneseno iz drugih, starijih krajeva gdje su živjeli preci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije