Književnost

Promovisana knjiga iz Srpske istorije 20. vijeka

Promovisana knjiga iz Srpske istorije 20. vijeka
Foto: Srna | Promovisana knjiga iz Srpske istorije 20. vijeka
Srna

U Narodnoj biblioteci u Kotor Varošu promovisana je knjiga iz srpske istorije 20. vijeka "Srpska priča", autora Aleksandra Miloševića i priređivača Nemanje Devića.

Naučni saradnik Instituta za savremenu istoriju iz Beograda i priređivač knjige Nemanja Dević rekao je sinoć na promociji da su u ovoj knjizi otvorena neka teška pitanja iz srpske istorije 20. vijeka.

"U njoj se govori o tome koliko su bile pogubne podjele među srpskim narodom u tom vremenu, koje nikada ne treba da se ponove, a bojim se da srpsko društvo još nije prevazišlo podjele koje se i sada manifestuju, samo na drugačiji način", naveo je Dević.

U knjizi "Srpska priča" predstavljena su sjećanja majora Aleksandra Miloševića, koji je bio elitni oficir i jedan od najbližih saradnika đenerala Dragoljuba Mihailovića.

"Bio je dobar svjedok epohe i kao takvom smo mu dali priliku da progovori kao istorijski izvor", naglasio je Dević.

Knjiga je plod dužeg istraživanja istoričara iz beogradskog Instituta za savremenu istoriju, a zasnovana je na istorijskim činjenicama, s ciljem da se srpsko društvo suoči sa teškim pitanjima iz svoje istorije i vrati izvornoj sabornosti, istaknuto je na promociji.

Sinoćnju promociju su zajednički organizovali Centar za kulturu, sport i informisanje i Narodna biblioteka Kotor Varoš.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije