Književnost

Promovisana knjiga pjesama "Atlantida" Miladina Berića

Promovisana knjiga pjesama "Atlantida" Miladina Berića
Foto: Jelena Đurđević | Promovisana knjiga pjesama "Atlantida" Miladina Berića

BANJALUKA - Kuda smo to pošli puni praznoglavlja /ne znajući ništa pored silnih knjiga /svi naši uspjesi, sva nazovi slavlja /nisu ništa drugo do narasla briga, stihovi su kojim je Miladin Berić započeo promociju svoje knjige pjesama "Atlantida" u četvrtak uveče u punoj Vijećnici Kulturnog centra Banski dvor.

Knjiga "Atlantida", objavljena u izdanju banjalučke "Besjede", sastoji se od 60 pjesama podijeljenih u tri ciklisa: "Svjetionik", "Ulicom 12 zvijezdica" i ciklusa po kojem je i sama knjiga dobila naziv. Radi se o devetnaestoj ukupno i sedmoj lirskoj knjizi Miladina Berića, koji je široj publici poznat kao satiričar, a koji je svoje najbolje stihove napisao upravo u lirskoj formi.

"Knjiga je nastala nakon mog nazovimo ga poluhodočasnog, a poluturističkog obilaska rijeke Aheron u Grčkoj. To je rijeka bola iz grčke mitologije i tu sam proširio neke svoje vidike iz mitologije i rekao ponešto na temu dizanja iz pepela i ponovnog rađanja", kazao je Berić, koji se u svom najnovijem lirskom ostvarenju dotakao ljubavi, religije i mitologije.

Iako je ovo posljednje bilo zastupljeno i u ranijim radovima Miladina Berića, upravo mitologija je nešto što izdvaja "Atlantidu" od prijašnjeg Berićevog opusa.

"U principu svakom novom knjigom pokušavam nešto novo i da kažem, da to ne liči na ono prethodno. Možda starim, pa me više interesuje odnos čovjeka i neba, pa se više uplićem u cijelu tu priču. Zbog toga mislim da ću nastaviti koristiti mitove, ali ne previše, jer ne mogu reći da sam toliko feciniran njima. Jednostavno tako se desi, dođeš na jedno mjesto i ono ti da inspiraciju", riječi su autora "Atlantide", o kojoj su osim njega govorile i mlade glumice Studija "Jazavac" Tara Janković i Selena Berić.

One su zapravo čitale Berićeve pjesme i recenzije knjige koje su napisali Veselin Mišić i Slobodan Ristović. Kći Miladina Berića, Selena, potom je kazala i nekoliko svojih pjesama, a kao gošća nastupila je i pjesnikinja Borka Tadić.

U pročitanim recenzijama potvrđeno je da je Miladin Berić po osnovnoj vokaciji pjesnik i to vrstan, što potvrđuje njegova najnovija knjiga lišena svake satirične naznake.

"Pjesnik je uvjeren da ima svoju Atlantidu, ona je skivena u njemu samom i u njoj po potrebi ponire i bježi ka konačnom spasenju od opasnosti koje vrebaju u svijetu koji se mora dijeliti s onima koji ne mare za uzvišenost duha, za kreativna nadahnuća, plemenitost, ljepotu svake vrste, kojima destrukcija i rušeteljska moć popunjavaju mentalne praznine i kojima se pjesnik suprostavlja i tim neočekivanim bjekstvima u onostrano. U mitsko", zapisao je Veselin Mišić, a da ova promocija zaista dobije dimenziju mitskog pobrinuli su se Bojana Obradović na violini i Vlado Danić na klaviru, koji su svirali u pauzama od stihova.

Pored svih nabrojanih, na promociji je govorio i Želimir Radinović, direktor Specijalne biblioteke za slijepa i slabovida lica iz Banjaluke, u čijem je izdanju u oktobru prošle godine objavljena zvučna knjiga Miladina Berića "Musaka sa ukusom afričke šljive". 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije