Književnost

Promovisana knjiga priča Zorana Ivanovića

Promovisana knjiga priča Zorana Ivanovića
Promovisana knjiga priča Zorana Ivanovića

BRATUNAC- U bratunačkoj Narodnoj biblioteci promovisana je knjiga kratkih priča "Bukovi i šare", autora Zorana Ivanovića, doktora i naučnika, profesora na više medicinskih fakulteta.

U knjizi Ivanović govori o djetinjstvu provedenom u selu Fakovići, u kome je rođen, i u Bratuncu, gdje je odrastao.

Autor je rekao da priče nisu povezane hronološki, ali ih veže zajednička nit, a to je ljubav prema zavičaju i sjećanje na djetinjstvo.

"Osnovni motiv pisanja je ljubav prema rodnom kraju i želja da se iskupim pred svojom djecom zato što im zbog nauke i posla kojim se bavim nisam uspio da pružim djetinjstvo kakvo su pružili meni moji roditelji", rekao je Ivanović.

On je istakao da je pisao i sa željom da svojoj djeci i ostalim mladim ljudima dočara kakav je način života bio i u kakvim uslovima su odrastale generacije rođene u prvim decenijama nakon Drugog svjetskog rata i koliko je ljubavi i bliskosti među ljudima bilo u oskudici materijalnih dobara.

Ivanović je izrazio zahvalnost što mu je omogućeno da priredi promociju knjige u rodnom kraju, ističući da su sve priče iskrene i odnose se na određene doživljaje i osobe od kojih su neke bile na promociji ove knjige.

Ovo je prva knjiga priča od 300 stranica posvećena djetinjstvu i zavičaju ovog, svjetski poznatog, naučnika, člana Akademije nauka Srpskog ljekarskog društva.

Doktor, naučnik i književnik Zoran Ivanović poručio je da ljudi treba da čitaju i pišu bez obzira kojim poslom se bave, jer književnost hrani dušu i omogućava obnavljanje čovjekove snage.

Ivanović je završio gimnaziju u Srebrenici, a zatim Medicinski fakultet u Beogradu, gdje je i doktorirao.

Od 1998. godine živi u Francuskoj, gdje je direktor Regionalnog zavoda za krv, ćelijski inženjering i banku tkiva u Bordou, a profesor je na više stranih i domaćih medicinskih fakulteta.

Autor je više stručnih knjiga iz oblasti medicine, a "Bukovi i šare" mu je prvo, ali, kako kaže, ne i jedino literarno djelo jer nastavlja sa pisanjem i očekuje da će ponovo doći u Bratunac da posjeti prijatelje i promoviše svoju novu knjigu priča iz zavičaja

 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije