Književnost

Promovisana monografija "Tragom jednog stoljeća"

Promovisana monografija "Tragom jednog stoljeća"
Foto: Srna | Promovisana monografija "Tragom jednog stoljeća"

​U zvorničkom Domu omladine predstavljena je monografija "Tragom jednog stoljeća" autora Stanislava Tomića, povodom stogodišnjice razvoja srednjoškolskog obrazovanja u Zvorniku.

U izradi ove monografije, koju je finansirala Gradska uprava Zvornik, učestvovao je i Organizacioni odbor na čelu sa gradonačelnikom Zoranom Stevanovićem.

Tomić je rekao da Monografija ima tri cjeline - istorijski dio koji obrađuje razvoj srednjoškolskog centra u Zvorniku počev od osnivanja Trgovačke škole 1920. godine, drugi dio je reportažni u kome su zaokružili razgovore sa nekadašnjim profesorima škole i njihovim potomcima i treći dio govori o uspješnim zvorničkim učenicima.

On je dodao da su u Monografiju uvršteni i foto-album, kao i prilozi u vidu dokumenata do kojih su došli kroz istraživanje i koje su dobili, između ostalog, iz Arhiva BiH, Arhiva Jugoslavije.

"Dobili smo iz Arhiva BiH skeniran dokument, odluku Zemaljske vlade o premještanju Vase Vukašinovića, prvog upravitelja Trgovačke škole u Zvorniku, koji je iz Bijeljine premješten u Zvornik i to je nešto što do sada nismo imali", rekao je Tomić, koji je profesor u Srednjoškoslkom centru "Petar Kočić" u Zvorniku.

Tomić je naveo da su njemu lično najinteresantniji razgovori sa potomcima nekadašnjih profesora koji su čitav svoj radni vijek proveli radeći u ovoj školi i dodao da su u tom smislu imali komunikaciju i sa ljudima iz Kanade, Australije, Beograda…

Direktor Srednjoškolskog centra "Petar Kočić" Biljana Pisić podsjetila je da je stogodišnjica razvoja školstva u Zvorniku trebalo da bude obilježena 2020. godine, ali da zbog pandemije virusa korona nije mogla biti realizovana prema željenom programu.

"Odlučili smo se na značajniji korak, a to je pripremanje monografije. Veliki broj tekstova, razgovora, posjeta, sve je to iziskivalo i vrijeme, trud, ogromno zalaganje i danas sam izuzetno srećna što je ova monografija pred nama, nešto što će ostati za buduće generacije", rekla je Pisićeva.

Gradonačelnik Zvornika Zoran Stevanović zahvalio se svima koji su učestvovali u izradi Monografije, ističući da je posao prosvjetnih radnika važan i da su ostavili i ostavljaju veliki trag u životu građana Zvornika i šire.

"Svjedoci smo da su ova vremena nepredvidiva, da se istorija mijenja gotovo svakodnevno, a da bismo ostali i opstali u okviru svih tih promjena moramo obrazovati našu djecu, moramo ih osposobiti da se uhvate u koštac sa svim problemima, moramo ih učiti da svaki dan rade na sebi, da vole svoju školu, profesore, svoj grad", rekao je Stevanović.

On se zahvalio ljudima koji su stvarali istoriju obrazovanja u Zvorniku, kao i profesoru Tomiću i njegovim saradnicima na Monografiji.

"Monografija je istorija - ona je naš grad, naša djeca, naši ljudi, očevi, djedovi", rekai je Stevanović.

Recenzent Miro Vuksanović napisao je da je Monografija registar ili imenik zvorničke pismenosti.

Monografija je promovisana sinoć u okviru obilježavanja 21. maja - Dana grada i 612 godina postojanja Zvornika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije